Portal Pszczelarski

Matka pszczela a pszczoła robotnica - role pełnione w rodzinie

Na zdjęciu: matka pszczela i pszczoły robotnice. Źródło: thehoneygatherers.com/images3.1/stock/Anglais/2Queen-Bee-Hive/Queen-Bee-Hives40.jpg

matka pszczela płodność matki pszczelej pszczoła robotnica rola matki pszczelej rola pszczoły robotnicy

Matka pszczela a robotnica

Zarówno matka pszczela, jak i robotnica należą do jednej, żeńskiej płci. Jednak ich role w ulu są różne. Matka pszczela, nazywana nie bez powodu królową, cieszy się poważaniem wśród robotnic i jest przez nie chroniona, otaczana i karmiona.

W każdej rodzinie pszczelej występuje zwykle jedna matka. Czasem tylko zdarzają się okresy mateczności lub momenty, gdy w rodzinie są jednocześnie dwie matki – stara i młoda. Pszczół robotnic jest natomiast w rodzinie sporo więcej, około kilkudziesięciu tysięcy.

Role między matką pszczelą a pozostałymi przedstawicielkami płci żeńskiej są ściśle podzielone. Matka pszczela przede wszystkim ma zdolność rozmnażania, czyli produkuje jajeczka, z których później powstają młode pszczoły. Jej płodność w szczytowym okresie pożytkowym może osiągać od 1500 do 2000 jajeczek dziennie (w zależności od rasy pszczoły). Matka pszczela pełni też w rodzinie rolę nadrzędną – scala robotnice w jedną kompletna społeczność. Udaje się jej to dzięki produkcji feromonów, które pszczoły robotnice przekazują sobie wzajemnie.

Zadaniem robotnic jest natomiast praca na rzecz rodziny pszczelej, także na rzecz matki i przebywających w sezonowo w gnieździe trutni. To robotnice zajmują się dostarczaniem pokarmu, wychowem młodych, utrzymywaniem czystości, obroną rodziny przed intruzami, czyli tym, czym z definicji zajmują się matki w przypadku innych gatunków zwierząt. U pszczół ten podział ról jest zaskakujący, jednak okazuje się skuteczny, gdy weźmiemy pod uwagę, że pszczoły jako mocno zorganizowane społeczności doskonale sobie radzą od setek tysięcy lat.

Zobacz również:

Pszczoły robotnice i ich funkcje w rodzinie pszczelej

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 18112

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie