Portal Pszczelarski

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy w zawodzie pszczelarz - PCKZ 2016

pszczelarz podczas pracy. Źródło informacji: pckz.edu.pl

kurs pszczelarski 2016 Warszawa kurs pszczelarz Prywatne Centrum Kształcenia Zawodowego

Prywatne Centrum Kształcenia Zawodowego w Warszawie ogłasza nabór na kwalifikacyjny kurs zawodowy w zawodzie pszczelarz (R.4). 

Kurs uprawnia do nabycia kwalifikacji pszczelarza, nadających absolwentowi uprawnienia rolnicze zgodne z wymogami Ministerstwa Rolnictwa oraz ARiMR. 

W trakcie kształcenia słuchacze kursu nabywają umiejętności m.in. z zakresu: prowadzenia produkcji pszczelarskiej, produkcji roślinnej, produkcji zwierzęcej, prowadzenia gospodarki pasiecznej oraz wykorzystania zasobów bazy pożytkowej. 

W trakcie nauki odbywają się również zajęcia praktyczne, przygotowujące do przyszłej pracy i zdania egzaminów zawodowych. PCKZ współpracuje z wieloma pasiekami, m.in. z pasieką uczelnianą SGGW w Warszawie. W przyszłości po ukończeniu kursu absolwent można szukać pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych zajmujących się wytwarzaniem i przetwarzaniem miodu i innych produktów pszczelich, w przedsiębiorstwach zajmujących się chowem i hodowlą pszczół. Absolwent będzie mógł również samemu prowadzić pasiekę pszczelą. 

Kształcenie trwa 10 miesięcy w systemie zaocznym (weekendy). 

Egzamin zawodowy Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej odbywa się po zakończeniu kursu i jest podzielony na część pisemną (test 40 pytań) oraz część praktyczną (zadanie do wykonania praktycznego). 

Uzyskane kwalifikacje można podwyższyć na dodatkowych kursach nadających uprawnienia technika do danego zawodu (o których można poczytać w linku pod artykułem).

Osoby zainteresowane uczestniczeniem w kursie proszone są o kontakt bezpośrednio ze szkołą:

Prywatne Centrum Kształcenia Zawodowego w Warszawie
ul. Kijowska 3
03-738 Warszawa

tel.: 22 618 96 92
e-mail: pckz@pckz.edu.pl
e-mail do sekretariatu: pckz3@wp.pl 

Zobacz również:

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy w zawodzie technik pszczelarz - PCKZ 2016

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12677

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.