Portal Pszczelarski

Jak sprawdzić czy matka pszczela jest w ulu?

Na zdjęciu: matka pszczela. Źródło: cornwallhoney.co.uk/beepedia/jenter5.htm

matka pszczela obecność matki pszczelej w ulu przegląd ula jajo pszczele larwa pszczela przedpoczwarka poczwarka bezmateczność nieunasienniona matka próba na obecność matki pszczelej mateczniki ratunkowe

Obecność matki pszczelej w ulu jest konieczna dla przetrwania rodziny. Dlatego podczas każdego przeglądu ula rutynowe powinno być sprawdzanie, czy w rodzinie znajduje się matka. Najłatwiej jej brak wykryć w okresie, gdy powinna ona składać jaja.

Jeśli na plastrze znajdziemy czerw, szukanie matki nie jest konieczne. Bez względu na rodzaj stadium (jajo, larwa, przedpoczwarka czy poczwarka) czerw wyklucza bezmateczność. Dużo trudniejsza jest ocena bezmateczności w czasie rójki. Wyraźnych dowodów wtedy nie da się znaleźć, bo stara matka wychodzi z ula z pierwakiem, natomiast młoda matka jest jeszcze nieunasienniona, nie jest więc w stanie składać jaj. Dlatego doświadczony pszczelarz, znając termin ostatniego wyjścia roju potrafi ocenić, kiedy rodzina ponownie powinna zacząć składać jaja. Jest to czas około trzech tygodni, można jednak dodać do niego kilka dni – wynika to z tego, że młode matki często nie spieszą się do odbycia lotu godowego i składania jaj. Przeszkoda może być nie tylko opieszałość matek, ale też kiepska pogoda – deszcze czy silne wiatry. W efekcie przerwa między rójką a ponownym pojawieniem się czerwia może trwać nawet pięć tygodni.

Obserwuj zachowanie pszczół
W ciągu tych pięciu tygodni bezmateczność można zakładać tylko na podstawie zachowania pszczół i odgłosów z ula. Pszczoły wtedy głośno wyją i wysoko podnoszą odwłoki. Jeśli są spokojne, zapewne w ulu znajduje się nieunasienniona matka. Trudno ją znaleźć naocznie, gdyż na plastrach raczej nie znajdziemy dowodów – matka jest wtedy niewielka i nie otacza jej świta. Jeśli nie mamy pewności i nie wiemy, co robić dalej, najlepszym rozwiązaniem będzie próba na obecność matki pszczelej.

Próba na obecność matki pszczelej
Przeprowadzenie próby jest dość proste. Po pierwsze – z innej rodziny zabieramy plaster z czerwiem w różnych stadiach rozwoju, a następnie wstawiamy go do ula, w którym podejrzewamy brak matki. Warto tę obcą ramkę z plastrem oznaczyć np. pinezką, żeby mieć sto procent pewności. Jeśli w ulu jest matka, pszczoły będą w sposób naturalny opiekować się plastrem. Jeśli w ulu matki nie ma, pszczoły zaczną na plastrach budować mateczniki ratunkowe – tam, gdzie w komórkach są jaja lub małe larwy. Już po dwóch dniach można zajrzeć do ula z powrotem i sprawdzić, jak się zachowują pszczoły. Jeśli na plastrach są mateczniki ratunkowe, w ulu na pewno nie ma matki pszczelej.

Zobacz również:

Co może być przyczyną nieodbudowywania plastrów na węzie i co z tym zrobić?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 66402

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Ogórki z miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności