Portal Pszczelarski

VII Lubelska Konferencja Pszczelarska

Fragment programu wydarzenia pn. VII Lubelska Konferencja Pszczelarska. Źródło informacji i programu: pszczelawola.edu.pl

wydarzenie pszczelarskie konferencja pszczelarska luty 2016 2016 Pszczela Wola VII Lubelska Konferencja Pszczelarska Lubelska Konferencja Pszczelarska Grzegorz Borsuk Filip Pastucha Bazyli Chomiak Tomasz Kędziora Krzysztof Olszewski Cezary Kruk Jerzy Wilde Marek Chmielewski Karol Ćwikła Nikolaus Koeniger Gudrun Koeniger Matthias Ullmann Krystyna Pohorecka Teresa Szczęsna Mariusz Chachuła Jerzy Demetraki-Paleolog

Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli oraz Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zapraszają na Lubelską Konferencję Pszczelarską, której tegoroczna, siódma edycja odbędzie się w dniach 19-21 lutego 2016 r.

Jak co roku w konferencji głos zabiorą jedni z najważniejszych prelegentów polskiego i zagranicznego świata pszczelarstwa. VII Lubelska Konferencja Pszczelarska zostanie podzielona na V sesji, w tym 2 bloki tematyczne: gospodarka pasieczna i zdrowie pszczół.

Całkowity koszt udziału w konferencji jest niższy od zeszłorocznego i wynosi 320 zł. W skład tej ceny wchodzą: opłata konferencyjna (150zł) oraz koszt wyżywienia i zakwaterowania (170 zł). Istnieje także możliwość zamówienia pojedynczych posiłków i noclegów według cennika: nocleg - 30zł, śniadanie - 15zł, obiad - 30zł, kolacja - 15zł.

Kartę zgłoszeniową (link na końcu artykułu) należy przesłać do 30 stycznia 2016 r. pocztą (na adres: Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, Pszczela Wola 9, 23-107 Strzyżewice), faksem: 81 562 87 73 lub elektronicznie (sekretariat@pszczelawola.edu.pl).

Wpłat należy dokonywać na konto bankowe w Rejonowym Banku Spółdzielczym w Strzyżewicach wpisując w tytule "VII Konferencja Pszczelarska"

Nr konta: 20 8685 0001 0130 2567 2000 0010

Program wydarzenia pn. VII Lubelska Konferencja Pszczelarska:

19 lutego 2016 r. (piątek)

11:00 - Uroczysta inauguracja konferencji

Sesja I - Gospodarka pasieczna. Prowadzący: Filip Pastucha (LODR Końskowola)

11:15 - 13:30 - dr hab. Grzegorz Borsuk (UP Lublin) - Zrozumieć pszczoły

13:30 - 14:00 - Obiad

Sesja II Prowadzący: Filip Pastucha (LODR Końskowola)

14:00 - 15:30 - Bazyli Chomiak - Ograniczenie rozwoju warrozy z użyciem ramki pracy

15:30 - 17:00 - mgr inż. Tomasz Kędziora (ZSR CKP w Pszczelej Woli) - Gospodarka pasieczna w dobie zagrożeń industrializacyjnych wywołujących niekorzystne zmiany w środowisku bytowania pszczół

17:00 - 17:15 - Przerwa kawowa

17:15 - 18:45 - dr hab. Krzysztof Olszewski (UP Lublin) - Problemy współczesnego pszczelarstwa wynikające z intensyfikacji gospodarki pasiecznej i uprzemysłowienia rolnictwa

18:45 - 19:30 - Kolacja

19:30 - 20:15 - mgr inż. Cezary Kruk - Próby selekcji pszczół na zachowanie higieniczne

20:15 - 24:00 - Pszczelarskie forum dyskusyjne

 

20.02.2016 r. (sobota)

8:00 - 9:00 - Śniadanie

Sesja III - Zdrowie pszczół. Prowadzący: dr Marek Chmielewski (UP Lublin)

9:00 - 11:00 - Prof. zw. dr hab. Jerzy Wilde (UWM w Olsztynie) - Perspektywy rozwoju polskiego pszczelarstwa w dobie zagrozeń technologicznych i zdrowotnościowych

11:00 - 11:15 - Przerwa kawowa

11:15 - 11:45 - mgr inż. Karol Ćwikła (LODR Końskowola) - Dofinansowanie inwestycji w gospodarstwach pszczelarskich w ramach PROW 2014-2020

11:45 - 13:15 - dr Gudrun Koeniger, Prof. dr hab. Nikolaus Koeniger (Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg) - Neue Wege zur Bekämpfung der Varroa destructor (Nowe kierunki badań nad zwalczaniem Varroa destructor)

13:15 - 14:15 - Obiad

Sesja IV - Zdrowie pszczół. Prowadzący: dr Marek Chmielewski (UP Lublin)

14:15 - 15:45 - Matthias Ullmann (Imkerei Ullmann Erlensee) - Intensive Imkerei und Bienenkrankheiten (Wielkotowarowa gospodarka pasieczna a choroby pszczół)

15:45 - 17:15 - dr Krystyna Pohorecka (PIW IB Puławy) - Czynniki kształtujące sytuację epizootyczną w pasiekach na terenie Polski - nosemoza pszczół

17:15 - 17:30 - Przerwa kawowa

17:30 - 19:00 - Prof. dr hab. Teresa Szczęsna (Zakład Pszczelnictwa IO Puławy) - Wpływ zabiegów technologicznych i terapeutycznych w pasiekach na jakość produktów pszczelich

19:00 - 19:45 - Kolacja

19:45 - 21:15 - mgr Mariusz Chachuła (ZSR CKP Pszczela Wola) - Błędy popełniane w nowoczesnej gospodarce pasiecznej

21:15 - 24:00 - Pszczelarskie forum dyskusyjne

 

21.02.2016 r. (niedziela)

8:00 - 9:00 - Śniadanie

Sesja V - Zdrowie pszczół. Prowadzący: mgr Mariusz Chachuła (ZSR CKP w Pszczelej Woli)

9:00 - 10:45 - dr Marek Chmielewski (UP Lublin) - Zagrożenia zdrowia pszczół w warunkach industrializacji rolnictwa i intensywnej urbanizacji środowiska naturalnego

10:45 - 11:00 - Przerwa kawowa

11:00 - 12:30 - Prof. dr hab. Jerzy Demetraki-Paleolog (UP Lublin) - Zapylanie i niekonwencjonalne wykorzystywanie pszczół

12:30 - 12:45 - Podsumowanie obrad połączone ze sformułowaniem wniosków i oficjalne, uroczyste zamknięcie konferencji

12:45 - 13:30 - Obiad 

 

Dokumenty do pobrania:
 
Karta zgłoszeniowa

 

Informacji na temat konferencji udziela:

1. Sekretariat szkoły

Tel.: 81 562 80 76

e-mail: sekretariat@pszczelawola.edu.pl

2. LODR w Końskowoli

Tel.: 81 889 06 76

e-mail: pulawy@wodr.konskowola.pl

 

Czytaj również:

IX Lubelska Konferencja Pszczelarska

VIII Lubelska Konferencja Pszczelarska

VI Lubelska Konferencja Pszczelarska

V Lubelska Konferencja Pszczelarska

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4301

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Szybki piernik z miodem na święta

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie