Portal Pszczelarski

Właściwości miodu gryczanego

Na zdjęciu: słoik z miodem gryczanym. Źródło zdjęcia: livemans.com/wp-content/uploads/2014/09/dark-honey.jpg

miód gryczany właściwości miodu właściwości miodu gryczanego skład miodu gryczanego smak miodu gryczanego kolor miodu gryczanego rutyna magnez anemia osłabienie organizmu układ odpornościowy układ krwionośny oczyszczanie z toksyn choroby zakaźne miażdżyca złamania kości niedobór żelaza

Jest mocny i wyrazisty w smaku, ma piękną bursztynową barwę i warto go jeść dla zdrowia. Miód gryczany, bo o nim mowa, to produkt dla świadomych konsumentów, dla których miód wcale nie musi być intensywnie słodki.

Unikalnym składnikiem miodu gryczanego, którego nie znajdziemy w innych odmianach miodu jest rutyna. Jet to substancja, którą możemy znaleźć w wielu aptecznych suplementach diety. Do jej właściwości możemy zaliczyć wzmacnianie układu odpornościowego oraz krwionośnego, a także ogólne oczyszczanie organizmu z toksyn i niepotrzebnych substancji. Miód gryczany polecany jest też szczególnie osobom, które chorują na miażdżycę lub znajdują się w tak zwanej grupie ryzyka. Regularne, codzienne spożywanie miodu oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się w ich świetle złogów. Co więcej, miód przyspiesza tez gojenie ran czy tez rekonwalescencje po kontuzjach. Powinni więc go spożywać sportowcy nie tylko ci, którzy zawodowo zajmują się sportem, ale też amatorzy.

Miód gryczany zawiera też sporo magnezu, dzięki czemu ma właściwości uspokajające i łagodzące stany nadmiernego napięcia nerwowego. Warto więc go spożywać w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego i psychicznego. Ze względu na bogactwo mikroelementów miód gryczany jest polecany dzieciom – niestety jego ostry, piekący smak nie zawsze przekonuje maluchy. Warto je jednak przekonać – w miodzie gryczanym jest wyjątkowo dużo witaminy C, żelaza i białek, jest więc naturalnym antidotum na anemię i osłabienie organizmu. Regularne spożywanie miodu gryczanego pobudza tez układ krwionośny do wytwarzania hemoglobiny, ma więc pozytywny wpływ na regeneracje organizmu po długich i wyczerpujących chorobach.

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 23320

Komentarze z forum pszczelarskiego

factis 2014-07-31 08:36:32

Moim zdaniem najsmaczniejszy miód. Jest bardzo charakterystyczny, zwłaszcza pod względem kolorystyki.



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.