Portal Pszczelarski

Właściwości miodu gryczanego

Na zdjęciu: słoik z miodem gryczanym. Źródło zdjęcia: livemans.com/wp-content/uploads/2014/09/dark-honey.jpg

miód gryczany właściwości miodu właściwości miodu gryczanego skład miodu gryczanego smak miodu gryczanego kolor miodu gryczanego rutyna magnez anemia osłabienie organizmu układ odpornościowy układ krwionośny oczyszczanie z toksyn choroby zakaźne miażdżyca złamania kości niedobór żelaza

Jest mocny i wyrazisty w smaku, ma piękną bursztynową barwę i warto go jeść dla zdrowia. Miód gryczany, bo o nim mowa, to produkt dla świadomych konsumentów, dla których miód wcale nie musi być intensywnie słodki.

Unikalnym składnikiem miodu gryczanego, którego nie znajdziemy w innych odmianach miodu jest rutyna. Jet to substancja, którą możemy znaleźć w wielu aptecznych suplementach diety. Do jej właściwości możemy zaliczyć wzmacnianie układu odpornościowego oraz krwionośnego, a także ogólne oczyszczanie organizmu z toksyn i niepotrzebnych substancji. Miód gryczany polecany jest też szczególnie osobom, które chorują na miażdżycę lub znajdują się w tak zwanej grupie ryzyka. Regularne, codzienne spożywanie miodu oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się w ich świetle złogów. Co więcej, miód przyspiesza tez gojenie ran czy tez rekonwalescencje po kontuzjach. Powinni więc go spożywać sportowcy nie tylko ci, którzy zawodowo zajmują się sportem, ale też amatorzy.

Miód gryczany zawiera też sporo magnezu, dzięki czemu ma właściwości uspokajające i łagodzące stany nadmiernego napięcia nerwowego. Warto więc go spożywać w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego i psychicznego. Ze względu na bogactwo mikroelementów miód gryczany jest polecany dzieciom – niestety jego ostry, piekący smak nie zawsze przekonuje maluchy. Warto je jednak przekonać – w miodzie gryczanym jest wyjątkowo dużo witaminy C, żelaza i białek, jest więc naturalnym antidotum na anemię i osłabienie organizmu. Regularne spożywanie miodu gryczanego pobudza tez układ krwionośny do wytwarzania hemoglobiny, ma więc pozytywny wpływ na regeneracje organizmu po długich i wyczerpujących chorobach.

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 27327

Komentarze z forum pszczelarskiego

factis 2014-07-31 08:36:32

Moim zdaniem najsmaczniejszy miód. Jest bardzo charakterystyczny, zwłaszcza pod względem kolorystyki.



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich