Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Parownik (sublimator) kwasu szczawiowego


www.apitec.pl Artykuły pszczelarskie. Wszystko dla pasieki w jednym miejscu
Parownik (sublimator) kwasu szczawiowego, elektryczny - napięcie 12V 40W
Sublimator służy do zwalczania roztoczy warroa destructor bytujących na pszczołach. Parownik służy do sublimacji dihydratu kw. szczawiowego, można również odparowywać tymol krystaliczny
Osypywanie pasożytów po zabiegu, następuje po dwóch dniach i przez kolejne 14 dni. Należy w tym okresie zainstalować wkładki dennicowe w celu sprawdzenia skuteczności zabiegu.
Dzieki parownikowi możemy tanio i skutecznie zwalczać warrozę. Odparowanie kryształków kwasu szczawiowego ( w przeciwieństwie do nakrapiania roztworem kwasu) można przeprowadzać kilka razy w sezonie. Dla optymalnego zabiegu temperatura na zewnątrz ula powinna wynosić ok 10 st C. Skuteczność tak podawanego kwasu wynosi do 98%.
Warroza nie nabywa odporności na kwasy organiczne. Kwas szczawiowy nie przechodzi do produktów pszczelich.
Parownik ma bardzo małą grubość (tylko 8mm) i bez problemu mieści się w wylotu. Parownik zasilany może być przez akumulator 12V (w tym małe i lekkie akumulatory żelowe), prostownik lub zasilacz 12V.
Przy odparowywaniu kwasu należy używać ubioru ochronnego.
Dane techniczne:
napięcie DC - 12V
moc znamionowa grzałki - 40W
długość z rączką - 650mm
wymiary bloku grzejnego – 40X50X0,8mm
temperatura robocza max – 200 st C.

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 5824

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (04 Lutego 2017)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim