Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Ocieplenie do ula Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4700

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

michal1972

2013-12-16 16:24:04

Jakie stosujecie ocieplenie ulów na zimę?

Lukasz_Baniak

2013-12-17 09:40:30

Na pewno nie używaj do tego płyty pilśniowej. Ja tam miałem ala izolację przygotowaną i wilgoć bardzo ciągnęła

waldek6530

2013-12-17 19:51:23

Witam.
Na zimę to nie ocieplaj w ogóle dopiero po pierwszym oblocie. Ja na ocieplenie gniazda na wierzch stosuję poduszki z liści paproci a na boki maty słomiane mogą byc też trzcinowe są trwalsze.

mlody_pszczelarz

2013-12-19 11:58:40

ja np od gory musze ocieplic, bo zimuje na samych "siatkach" od dolu i nie moze byc przeciagu, musza miec zabezpieczenie.

mati

2013-12-19 18:22:46

liscie paproci? pierwsze słysze

waldek6530

2013-12-19 21:18:15

Liście paproci (tylko suche liście) jeden z najlepszych materiałów na ocieplenie, dobrze przepuszczają powietrze i chłoną wilgoć - parę wodną. Tylko trzeba z nich porobić poduszki najlepiej wsypki zrobić z płótna lnianego wtedy wszystko jest ekologiczne.

Sylwek

2014-09-01 11:06:39

Zastanawiam się, czy nie można by styropianem obić uli. Co o tym myślicie?

michal1972

2014-10-25 08:18:15

@Sylwek - można. Jak masz stare, wysłużone ule to może i będzie dobry pomysł. Byle byś nie przesadził z grubością styropianu. Bardziej trzeba się skupić na nachyleniu ula żeby nie pojawiła się w nim wilgoć.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu