Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Tematy nie związane z pszczelarstwem

Podział rodziny Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1805

Zaloguj się aby obserwować temat

Ola

2016-03-09 17:29:24

Witam,mam pytanie takie czysto teoretyczne,ale może kiedyś komuś się przydać.Zakładam ,że kupuje silną rodzinę pod koniec marca na powiedzmy 12 ramkach.Jak uważacie jako bardziej doświadczeni pszczelarze czy dobrym pomysłem byłoby podzielenie tej rodzinki na połowę , poddanie matki tuż po zakupie i rozwój dwóch rodzin jednocześnie?
Czy druga opcja rozwój zakupionej rodziny i wtedy dopiero zrobienie z nie odkładu powiedzmy w czerwcu?Która z opcji byłaby lepsza waszym zdaniem?
Pozdrawiam wszytkich

Marian.H.

2016-03-09 18:37:49

Witam.Zdecydowanie druga opcja,ponieważ będziesz miała więcej miodu i pyłku,a gdy pogoda dopisze to już około połowy maja możesz utwarzyc silny odkład,od którego pozyskasz sporo miodu lipowego.Tworząc odkład w tym czasie zapobiegniesz nastrojowi rojowemu.

blondynekkrk

2016-03-09 18:49:25

A czy nie istnieje większe niebezpieczeństwo, że jak się będzie miało tylko tą jedną rodzinę to ją dopadnie jakaś choroba i będzie "pozamiatane"? Z tego co poczytałem to Marian ma jak najbardziej rację jeżeli ktoś chce jeszcze mieć miód i pyłek, ale pytam tylko czysto teoretycznie :)

Marian.H.

2016-03-09 19:49:03

Częściej chorują rodzinki małe,później dochodzą do siły.Lepiej miec jedną silną,niż dwie słabe.Z tymi silnymi należy tylko uważac aby się nie wyroiły.

Ola

2016-03-09 20:01:00

Dzięki Marian.H. za odpowiedz.Jako bardziej doświadczony pszczelarz (nie ma damskiego odpowiednia:-)) niż ja pewnie masz rację:-)
blondynekkrk założenie jednej rodziny było czysto teoretyczne. Podobnie byłoby przy 2 czy 3 rodzinach.Prawdopodobieństwo ,że wszystkie padną z powodu jakiejś choroby jest małe i jeśli faktycznie miałaby nastąpić to czy będzie 1 czy 5 wszystkie padną:-)
Czy ktoś jeszcze ma może inne zdanie?
Pozdrawiam

Bartek_Batniczak

2016-03-10 16:36:03

Poczytałem po internecie i jest tak jak Marian.H. napisał. To chyba najlepsze podejście uwzględniające ekonomię :)

Ola

2016-03-10 17:19:53

Dzięki za poradę .
Pozdrawiam

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Pszczelarz a faktura VAT RR

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów