Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Pszczoły na kwiatach konopi indyjskich Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3449

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-03-03 18:49:30

Jestem ciekawy, co ciągnie pszczoły do konopi indyjskich (marihuany dla niewtajemniczonych). To nie jedyny filmik, na który natrafiłem w sieci:

Myślicie, że fotomontaż?

factis

2016-03-04 07:55:44

Wydaje mi się to dość absurdalne. Czytałem artykuł, że pewien pszczelarz "wyszkolił" swoje pszczoły do lotów na konopie. Co więcej, że ma z tego dużo miodu...

Antoni

2016-03-04 15:08:24

Dla tych, którzy znają podstawy angielskiego polecam ten artykuł: http://sensiseeds.com/en/blog/cannabis-vs-colony-collapse-disorder/ jest co nieco w temacie zapylania przez pszczoły konopi. Warto podkreślić, że konopiami interesują się także trzmiele. Oczywiście uprawa konopi indyjskich w Polsce jest zakazana. Najprawdopodobniej filmik, który dodał Blondynekkrk pochodzi z Holandii.

blondynekkrk

2016-03-06 10:14:16

Im więcej czytam na ten temat, tym bardziej widzę że to chyba nie fotomontaż był. Coraz więcej stron rozpisuje się na ten temat. Piszą, że miód ma skutki halucynogenne...

Sylwek

2016-04-02 17:37:43

Gdybym wczoraj zapoznał się z tym tematem to bym myślał, że to żart prima-aprilisowy. Dzisiaj mam mieszane uczucia. Poczytałem troszkę na temat konopi w kontekście walki z warrozą. Okazało się, że nektar z kwiatów konopi przemysłowych uodparnia pszczoły na pasożyty i choroby. Faktycznie o halucynacjach też była mowa, ale w kontekście spożycia 4 łyżeczek miodu z konopi dwupiennych przez dzieci. Nie od dziś wiemy, że jest spór odnośnie konopi. Dopóki nie będzie legalizacji, dopóty w Polsce nie będzie dało się przekonać, czy badania przeprowadzone przez szwajcarskich naukowców były rzetelne i czy ich wynik da się przełożyć na polskie warunki. Myślę, że szybko to nie nastąpi... a szkoda.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym