Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Mleczko trutowe - homogenat czerwiu trutowego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 6095

Zaloguj się aby obserwować temat

Adam_Poch

2016-03-01 23:23:13

Witam. Myślę, że teraz to dopiero trudne pytanie zadam, na które w internecie nie znalazłem prostej odpowiedzi. Czy mleczko trutowe to to samo co mleczko pszczele? Wydaje mi się że nie. I co to jest homogenat czerwiu trutowego? Czy to to samo co mleczko trutowe?

oro54

2016-03-02 00:02:44

Nazwa homogenat czerwiu trutowego jest tożsama z nazwą mleczko trutowe. Jest to w skrócie zmiksowana niedojrzała larwa trutowa (tuż przed histolizą). Substancja ta nie ma nic wspólnego z mleczkiem pszczelim, które jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół. Zarówno mleczko pszczele , jak i homogenat czerwiu trutowego są stosowane w apiterapii jako substancje silnie oddziaływające na ludzki organizm.

blondynekkrk

2016-03-03 18:51:42

Tego nie wiedziałem i bardzo dziękuję oro54 za odpowiedź. Myślę, że wiele osób nie wie co to jest mleczko trutowe. Poza tym nie wiem co brzmi gorzej: mleczko trutowe czy zmiksowana niedojrzała larwa trutowa :)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich