Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Ul ostrowskiej - zalety Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 6520

Zaloguj się aby obserwować temat

Bartek_Batniczak

2016-02-28 22:43:32

Cześć! To mój pierwszy post na tym forum i od razu pierwsze pytanie. Jakie zalety widzicie w gospodarce na ulu ostrowskiej?

blondynekkrk

2016-03-01 18:02:30

Witamy na forum! :)
Znalazłem takie oto zalety ula Ostrowskiej:
"- jednakowa ramka w całej pasiece;
- gospodarka korpusami w najbardziej pracochłonnym okresie;
- nie występuje problem z doborem węzy i osprzętu
- sprawdza się przy gospodarce wędrownej;

Antoni

2016-03-04 16:15:37

Witam Cię Bartku. Mnie interesuje inna kwestia niż poruszona przez Ciebie. Dlaczego pytasz tylko o zalety? Ul Ostrowskiej ma wiele wad. No ale skoro pytasz o zalety to trzeba wskazać głównie to co napisał Blondynekkrk. Mogę napisać, że podobno zwykle pszczoły dobrze zimują.

Bartek_Batniczak

2016-03-05 09:22:26

Antoni, o wadach ula ostrowskiej naczytałem się już wcześniej. Te, które blondynekkrk wypisał już też znałem. Jestem ciekawy, czy na nich się ta lista kończy. Jeżeli tak, to generalnie nie widzę sensu korzystania z nich w gospodarce pasiecznej.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Rójka na drzewie, czyli przeniesienie pszczół z drzewa do ula

Bartnictwo w Polsce - miodobranie i miód bartny

Przenoszenie pszczół z jednego ula do drugiego

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom