Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Skup mleczka pszczelego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 6705

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-02-24 21:50:04

Była mowa już o skupach miodu i skupie miodu fermentującego. Myślę, że przyda się także jakaś informacja na temat skupu mleczka pszczelego, czyli gdzie pszczelarz może mleczko pszczele sprzedać w ilości hurtowej :)

Osobiście troszkę czasu straciłem na tym żeby znaleźć taki skup i moje starania spełzły na niczym. Może zatem ktoś z Was wie coś więcej ode mnie w tym temacie?

oro54

2016-02-24 22:03:24

Skup jako taki chyba nie istnieje. Lecz zapotrzebowanie na mleczko pszczele istnieje. Skończyły się czasy lat 70 - tych i 80 tych.
I tak : 5 gram świeżego mleczka kosztuje około 6 zł, mleczko stabilizowane 40 % alkoholem etanolowym 10 gram około 11 zł, mleczko konserwowane miodem wielokwiatowym 2% około 12 zł za 250 gram miodu. Ceny wahają się w zależności od producenta. Jest to bardzo pracochłonne zajęcie. Z poważaniem oro54

blondynekkrk

2016-02-24 22:11:52

oro54, czyli by z tego wynikało, że (patrząc tylko pod względem ekonomicznym) lepiej skupić się na produkcji mleczka pszczelego niż na produkcji miodu (przepraszam za uproszczenia). Mniejsza konkurencja i zapotrzebowanie większe, a i ceny niczego sobie :)

Z jednej strony ucieszyłeś mnie, że dobrze szukałem, a z drugiej zmartwiłeś bo wierzyłem, że taki skup istnieje. Chyba, że działa "w podziemiu" - nieoficjalnie :)

oro54

2016-02-24 22:23:16

To się tylko tak wydaje. Żeby otrzymać 1 kg mleczka pszczelego trzeba mieć 5 tysięcy mateczników dwudniowych larw. To jest ogrom pracy, wiem, bo to przerabiałem. Opłaca się tylko dla własnych potrzeb. Z 50 pniowej pasieki jestem w stanie wyprodukować około 2 kg mleczka pszczelego. Muszę mieć do pomocy jeszcze ze dwie osoby.

oro54

2016-02-24 22:27:56

Skup był w latach 70 i 80 tych, ale wtedy relacja cen była całkowicie inna. Rynek się załamał, ale kontakty pozostały i klienci też. Ten produkt jest najbardziej wartościowy ze wszystkich produktów pszczelich. Przebija nawet pierzgę pszczelą. Jak to dobrze, że te wszystkie produkty mam w zasięgu moich rąk. :)

mati

2016-02-25 16:31:42

choc nie pamientam tak dobrze tamtych czasuw to z opowiadan ojca pamientam ze bylo gdzie oddac mleczko a teraz to raczej nie ma z tego co ja wiem

Bartek_Batniczak

2016-03-05 09:25:16

Też o takim skupie nie słyszałem, ale myślę, że jakby ktoś się spytał tych firm/gospodarstw pasiecznych, które oferują mleczko pszczele, to z pewnością byliby zainteresowani odkupieniem. Mam wrażenie, że jest to dość pożądany produkt, którego stale brakuje na rynku.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej