Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

ule Warre Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 9913

Zaloguj się aby obserwować temat

Marian.H.

2016-02-22 18:56:18

Witam. Czy Ktoś z grona pszczelarzy hoduje pszczoły w ulach snozowych typu Warre ?

banan

2016-02-23 16:04:52

drogi kolego marianie, niestety nie bede mogl ci pomoc w takim zakresie jak ty mi, choc ty mi pomogles. moge tylko napisac tyle ile wiem, ze nazwa uli chodzi od abbe warre, ktory to skonstruowal people's hive, bardziej znany pod nazwa ul warre. ul warre jest takze znany pod nazwa ul alpejski. ponizej przeklejam kawalek tresci artykulu z tego portalu

Cenionymi we Francji ulami są ule Warré. Zaprojektowane zostały przez opata Emila Warré (1867- 1951), który swoje bogate doświadczenia z hodowlą pszczół opisał w książce l'Apiculture pour tout (Pszczelarstwo dla wszystkich). Po przetestowaniu około 350 uli różnego typu stworzył własny ul budowany na planie kwadratu o boku 30 cm i wysoki na 21 cm. Ul Warré nie ma ramek, lecz osiem snów, wokół których pszczoły same budują plastry[3].

banan

2016-02-23 16:08:52

moge jeszcze dodac, ze jest to jeden z typow uli stosowanych w pszczelarstwie naturalnym. jego budowa jest prosta, dzieki czemu jest tez i tania. nie wiem na ile to prawda, ale podobny pszczoly sa mniejszych rozmiarow ale za to lepiej zimuja

Marian.H.

2016-02-23 17:40:43

Dzięki bardzo Banan.

Illuminatrix

2016-12-20 21:53:41

Witam, ja mam ul Warre, utrzymwany bez chemicznej ingerencji, i do tego na poludniu Anglii. Co prawda od niedawna i nie moge powiedziec, ze mam duze doswiadczenie, ale wiem, gdzie szukac informacji:). Jesli szukasz info o ulach Warre i umiesz w miare angielski to jest zamknieta grupa na youtube warrebeekeeping bardzo pomocna, duzo informacji tam od mentorow glownie angielskich, ale nie tylko. Takze angielska strona natural beekeeping trust, biobees.com.
Nie wiem czy Cie intersuje trzymanie pszczol w ulach Warre. Jakby co to sluze pomoca.

blondynekkrk

2017-01-01 13:36:50

@Illiminatrix, mnie interesuje. Możesz coś więcej opowiedzieć? Jak wygląda zimowanie? Czy ten rodzaj uli jest na polskie warunki dobry czy widzisz wady? A jakie są jego zalety?

Marian.H.

2017-01-05 17:27:25

Dzięki bardzo Illuminatrix,chętnie skorzystam z pomocy.

Illuminatrix

2017-01-15 20:43:05

To jest moja pierwsza rodzina zimujaca, do tego jest to bardzo mala rojka, ktora zasiedlila moj ul 29/06. Potem byla w dodatku podkradana, ale i tak udalo im sie zapelnic jeden poziom, wiem, ze jej szanse na przezimowanie sa male. Poki co idzie im dobrze (dodalam im 2kg fondantu) a ta zima jest jak na angielska zime calkiem chlodna). Niestety nie moge porownac Warre do innych uli, bo to jest moj pierwszy ul. mam zamiar rozwinac sie troche tej wiosny i zlapac kolejne rojki jedna trzy,mac w warre druga w ulu zrobionym z duzego brzozowego pniaka (jeszcze sie ten ul robi).
Poszukam info o przezimowywaniu w ula Warre, wiem ze to jeden z najlepszych na zime.
Zreszta nawet jak znajde wiecej danych to pewnie beda dane z polnocnej Walii albo Australii ciazko to bedzie przelozyc na polskie warunki klimatyczne.
W przyszlym roku zaczyne tez z jednym ulem Warre w Polsce, w woj swietokrzyskim, u moich rodzicow na dzialce. za pare lat bede mogla sama porownac zimowanie i nie tylko.
A wady i zalety? to pewnie bylaby indywidualna i zalezna od tego czego oczekuje sie od pszczelarstwa. Ja jestem w tym dla pszczol, nie dla miodu. Mnie usatysfakcjonuja zdrowe i rojace sie rodziny pszczele.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower! w Polsce i za granicą

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu