Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Skup miodu - cena Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 14395

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-02-18 08:00:10

Przedstawiam informację o aktualnych na dzień 17.02.2016 r. cenach miodu w punktach skupu:

- miód wielokwiatowy: 11-12 zł/kg
- miód lipowy: 15zł/kg
- miód gryczany 15zł/kg
- miód spadziowy liściasty 14zł/kg
- miód spadziowy iglasty 20-25zł/kg

Źródło informacji: http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/17022016-1210/23779489

oro54

2016-02-18 10:28:23

"Ceny jeszcze stabilne, ale zdaniem przetwórców wkrótce mogą spaść i to sporo. Wszystko przez liczne oferty sprzedaży bardzo taniego, ukraińskiego miodu, który dotarł w styczniu na europejski rynek w ramach bezcłowego kontyngentu" Ten cytat z Agrobiznesu mówi sam za siebie: "zdaniem przetwórców" a nie pszczelarzy. Przecież sprzedaż bezpośrednia dotyczy miodu nie przetworzonego, a więc kupując miód w innych miejscach niż bezpośrednio od pszczelarza godzisz się z tym, że kupujesz miód "uszlachetniony" w zasadzie o takiej samej wartości jak kiełbasa za kilka zł za kilogram w markecie. Wybór należy do klienta. Dlatego tak ważna jest marka każdego pszczelarza sprzedającego miód. Ja raczej ceny miodu, ani pyłku pszczelego nie zmienię.

blondynekkrk

2016-02-18 22:04:28

To prawda, że jest jeszcze druga strona medalu. Trzeba edukować klientów. Teraz już wiem więcej niż przed tym, jak zacząłem się interesować pszczelarstwem. Byłem pewien, że miód z Biedronki to ten sam miód co kupowany u pszczelarza. Jakie było moje zdziwienie, jak się okazało, że to niekoniecznie prawda ;) Ale cena jego była tak atrakcyjna, że trudno było nie brać! I myślę, że taki kierunek myślenia mają klienci...

mati

2016-02-19 17:22:05

jakby pszczelarze z nadwyzka miodu nie oddawali miodu do skupow za smieszne pieniondze to by ceny wzrosly a tak to sami sobie gotujom ten los

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Kurczak w różowej marynacie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pszczelarz u przedszkolaków z Jastrzębiej Góry 2017

Szkolenie pszczelarskie w Lubiaszowie 2016

#DlaPszczół - bieg z okazji Światowego Dnia Pszczół - Gomunice 2023