Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Skup miodu - cena Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 14466

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-02-18 08:00:10

Przedstawiam informację o aktualnych na dzień 17.02.2016 r. cenach miodu w punktach skupu:

- miód wielokwiatowy: 11-12 zł/kg
- miód lipowy: 15zł/kg
- miód gryczany 15zł/kg
- miód spadziowy liściasty 14zł/kg
- miód spadziowy iglasty 20-25zł/kg

Źródło informacji: http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/17022016-1210/23779489

oro54

2016-02-18 10:28:23

"Ceny jeszcze stabilne, ale zdaniem przetwórców wkrótce mogą spaść i to sporo. Wszystko przez liczne oferty sprzedaży bardzo taniego, ukraińskiego miodu, który dotarł w styczniu na europejski rynek w ramach bezcłowego kontyngentu" Ten cytat z Agrobiznesu mówi sam za siebie: "zdaniem przetwórców" a nie pszczelarzy. Przecież sprzedaż bezpośrednia dotyczy miodu nie przetworzonego, a więc kupując miód w innych miejscach niż bezpośrednio od pszczelarza godzisz się z tym, że kupujesz miód "uszlachetniony" w zasadzie o takiej samej wartości jak kiełbasa za kilka zł za kilogram w markecie. Wybór należy do klienta. Dlatego tak ważna jest marka każdego pszczelarza sprzedającego miód. Ja raczej ceny miodu, ani pyłku pszczelego nie zmienię.

blondynekkrk

2016-02-18 22:04:28

To prawda, że jest jeszcze druga strona medalu. Trzeba edukować klientów. Teraz już wiem więcej niż przed tym, jak zacząłem się interesować pszczelarstwem. Byłem pewien, że miód z Biedronki to ten sam miód co kupowany u pszczelarza. Jakie było moje zdziwienie, jak się okazało, że to niekoniecznie prawda ;) Ale cena jego była tak atrakcyjna, że trudno było nie brać! I myślę, że taki kierunek myślenia mają klienci...

mati

2016-02-19 17:22:05

jakby pszczelarze z nadwyzka miodu nie oddawali miodu do skupow za smieszne pieniondze to by ceny wzrosly a tak to sami sobie gotujom ten los

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Pancakes cytrynowe z miodem

Plackowe brownie z cukinią i miodem