Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Jak pszczoły robią miód? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3840

Zaloguj się aby obserwować temat

Adam_Poch

2016-02-17 18:59:10

Witam. Czy wyjaśni mi ktoś, tak po prostu - banalnie, jak pszczoły robią miód, albo chyba właściwiej, jak pszczoły wytwarzają miód?

oro54

2016-02-17 21:47:15

Miód nektarowy powstaje z przyniesionego do ula przez pszczoły, a następnie przerobionego, nektaru wydzielanego przez miododajne rośliny. Zbieraczka po zebraniu nektaru i przyniesieniu go w wolu do ula, składa zebraną kropelkę do pustej komórki plastra i znów wyrusza po następny ładunek. Pozostawioną w komórce kropelkę pobiera pszczoła ulowa wzbogacając ją przy okazji w wydzielane przez jej gruczoły enzymy. Wzbogacona kropelka jest znów składana do pustej komórki gdzie leżąc traci przez parowanie wodę, stopniowo się zagęszczając. Następnie pojawia się inna pszczoła ulowa i ponownie powtarza czynności wykonane przez jej poprzedniczkę. Po każdej takiej operacji kropla nektaru staje się gęstsza i bardziej zasobna w dodawane, przez obrabiające ją pszczoły, enzymy. Gdy zawartość wody w niej osiągnie kilkanaście procent pszczoła ulowa umieszcza ją w komórce plastra docelowej, gdzie spokojnie już, wraz z innymi kroplami przerobionego nektaru, dojrzewa. Jak komórka jest już zapełniona przerobionym nektarem, który już stał się miodem, woszczarki wykonują woskowe wieczko, chroniące miód przed wilgocią i zanieczyszczeniami. Tak zabezpieczony miód może latami w plastrze leżeć nie tracąc nic na swojej wartości.
Prościej, już nie można tego procesu opisać. A i tak pominąłem wiele istotnych szczegółów i czynności wykonywanych przez pszczoły w trakcie tego procesu. Mam nadzieję, że fachowcy mi to darują. Jest to tytaniczna praca, z której człowiek nie zdaje sobie sprawy.
Aby powstał 1 kilogram miodu zbieraczki muszą średnio odwiedzić 5 milionów kwiatów, pokonując przy tym drogę około 800 kilometrów.

Adam_Poch

2016-02-18 11:21:18

Oro54 bardzo Ci dziękuję za szybką i szczegółową odpowiedź! Z tego wynika, że jedną kroplą nektaru "interesuje" się kilka/kilkanaście pszczół ulowych. Fascynujące! Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję!

blondynekkrk

2016-02-18 22:01:37

oro54 - kawał dobrego tekstu i myślę, że zrozumiałego dla każdego. W końcu każdy początkujący będzie wiedział, jak powstaje miód :)

Adam_Poch

2016-02-28 18:35:11

Właśnie o wytwarzaniu miodu przez pszczoły znalazłem bardzo fajny filmik. Niestety jest po angielsku.

https://vimeo.com/39248822

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy