Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Zakładanie ogródka pasiecznego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1970

Zaloguj się aby obserwować temat

tomekatomek1999

2016-02-16 19:58:25

Cześć i czołem wszystkim! Zbliża się wiosna i czas najwyższy o pomyśleniu o ogródku pasiecznym. Widziałem tutaj ogródek pasieczny pana Tadeusza Kąkola i zdjęcia pszczół na kwiatach autorstwa innych osób. Czy możecie mi powiedzieć, które nasiona roślin miododajnych i roślin pyłkodajnych wykorzystujecie by urozmaicić swój ogródek? Szukam inspiracji. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę!

Adam_Poch

2016-02-17 19:03:45

Witam. Naczytałem się na ten temat i większość pszczelarzy wysiewa facelię, nostrzyk i przegorzan, a tak to "korzysta" z roślin sianych lub sadzonych przez rolników lub tych polnych.

Antoni

2016-02-20 22:35:43

Prowadzę pasiekę wędrowną. Interesują mnie sady, rzepak, gryka, lipa, spadź, nawłoć i może w tym roku wrzos. Pozdrawiam!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Łowcy Miodu: Na ratunek pszczołom - na DVD i Blu-Ray

XVI Biesiada Miodowa w Kurowie

XIX Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Dyniowe drożdżowe z awokado

Puszysty omlet z bananami