Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Jak długo pali się kilogramowa świeczka z wosku pszczelego? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 11227

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2016-02-11 19:10:44

czesc wszystkim. czy wie ktos moze jak dlugo pali sie swieczka z wosku pszczelego o wadze ok. 1 kg?

oro54

2016-02-11 22:07:37

Czas spalania się świecy zależy głównie od grubości knota i ilości wosku i kształtu. Kilogramowa, woskowa świeca to już jest "gromnica"
Takiej jednorazowo nie paliłem. Świeca smukła, 30 cm długości, 100 gram wosku, pali się ponad osiem godzin. Nie wiem, czy można to wagowo przeliczyć.

banan

2016-02-11 22:11:52

dziekuje za informacje oro54. czy nalezy rozumiec, ze jak knot jest grubszy a swieca pozostaje bez zmian innych zmian, to bedzie palic sie krocej?

oro54

2016-02-11 22:20:53

Takiego prostego przełożenia nie ma, że dwa razy grubszy knot, to świeca będzie się dwa razy krócej palić. Przy grubszym knocie płomień jest większy i wosk się szybciej topi. Czytałem, że Komisja Europejska właśnie się zajęła rodzajami świec i wysokością palącego się płomienia :) Smutne ale prawdziwe.

blondynekkrk

2016-02-13 10:43:48

Haha to zaraz okaże się, że świec z wosku pszczelego nie będzie można produkować z jakiś względów... Lepiej żeby Unia się do tego nie mieszała. Zazwyczaj co zaproponują to wcale nie jest najlepsze... :(

Nie wiem ile się pali taka świeca ale podaje link do tego, jak zrobić świeczkę:) http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/217/jak_wykonac_swieczke_z_wosku_pszczelego.html

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.