Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Wiosenne dokarmianie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2321

Zaloguj się aby obserwować temat

Marian.H.

2016-02-11 17:03:04

Witam. Kiedy najwcześniej można podac pszczołom ciasto miodowo-pyłkowo-cukrowe?

blondynekkrk

2016-02-13 10:49:09

Hej! Na stronie odr.pl znalazłem taką podpowiedź:

"W razie stwierdzenia, że któraś rodzina osypała się podczas zimowania, należy zamknąć ul, aby inne pszczoły nie rabowały pozostałych zapasów miodu zawierających ewentualnie zarazki chorobotwórcze. Mogą zdarzyć się rodziny głodne, którym brakuje pokarmu - należy je niezwłocznie podkarmić. Najlepiej w tym czasie podać pszczołom pokarm w postaci ciasta: np. ciasto miodowo-cukrowe, cukrowo-drożdżowe czy pyłkowo-cukrowe.

W okresie przedwiośnia i wczesnej wiosny pszczoły cierpią na brak białka. Niedobór białka w postaci pyłku i pierzgi ogranicza wiosenne czerwienie matek i pogarsza kondycję pszczół."

Proszę daj znać, czy pomogłem. Jak nie to poszukam jeszcze informacji :)

Marian.H.

2016-02-13 17:42:06

Hej.Dzięki bardzo za info.

Antoni

2016-02-14 11:21:27

Witam. Skopiuję to, co dzisiaj mi się wyświetliło na Facebooku Pszczoły i my, a co jest odpowiedzią na Pana pytanie:

"Zimą warto zajrzeć do uli, aby upewnić się czy pszczele rodziny nie cierpią z powodu głodu. Robi się to zwykle już w styczniu, patrząc czy tuż pod powałką nie kłębią się owady, którym brakuje pokarmu. Głodne rodziny są niespokojne i agresywne. Należy wtedy niezwłocznie podać im przygotowany wcześniej zapas, którym jest przetworzony przez pszczoły pod koniec lata lub na początku jesieni syrop cukrowy w plastrze. Pszczoły można dokarmić także gotowym ciastem lub miodem - ważne, aby pokarm zawierał cukry proste, których owady nie będą musiały przerabiać.
Chociaż w ulu na skraju gniazda może być jeszcze kilka plastrów z zapasem, pszczoły mogą nie być w stanie do niego dotrzeć. Zimujący kłąb przesuwa się jedynie do góry po ramkach. Rodzina zginie, jeśli dotrze do szczytu, a na dworze będzie zbyt zimno, aby pszczoły mogły się swobodnie poruszać po ulu i odnaleźć pokarm w bocznych plastrach. Podany pokarm trzeba przykryć i ocieplić od góry, aby owady mogły swobodnie z niego korzystać. Ratowane rodziny należy znów skontrolować za kilka tygodni i w razie potrzeby ponownie dokarmić."

Pozdrawiam!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom