Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół
Obloty wśródzimowe Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2147Zaloguj się aby obserwować temat
Marian.H.
2016-02-02 17:13:53
Witam. Czy obloty pszczół niektórych rodzin,na początku lutego ,świadczą o złej kondycji tych rodzin?
michal1972
2016-02-02 21:18:52
Witaj! To zależy jak wyglądają te obloty. Możesz je bardziej opisać? Same obloty to nic złego, a nawet bardzo dobrze. Temperatura jest wysoka i pszczoły nie powinny znajdować się w ulu.
blondynekkrk
2016-02-03 17:36:21
Hej Marian! Znalazłem tutaj odpowiedź na Twoje pytanie. Co prawda jest mowa o oblocie oczyszczającym ale mniej więcej czas i warunki pogodowe są dość zbieżne z zaleceniami na marzec. Sprawdź i powiedz, czy pomogłem:)
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/986/zalecenia_pszczelarskie_na_marzec.html
W skrócie: jeżeli jest masowy oblot - to dobrze. Jeżeli nie jest masowy to może być pewna sugestia, że rodzina jest porażona nosemą lub rodzina ma małe zapasy pożywienia.
blondynekkrk
2016-02-03 17:44:11
Jeszcze znalazłem taką informację na stronie kolo-pszczelarzy.pl:
"Przy temperaturze 10-12*C rodziny dokonują pierwszy wiosenny oblot, zwiększa się ich aktywność oraz ilość wychowywanego czerwiu. Przy sprzyjających warunkach zbieraczki wylatują po wodę, pyłek i nektar. Zachowywanie się pszczół w czasie oblotu mówi nam o stanie rodziny i pozwala na dokonanie odpowiednich zabiegów w tych rodzinach, które wymagają szybkiej interwencji. Gdy mamy możliwość być obecnym w pasiece w dniu oblotu, powinniśmy usunąć wkładki dennicowe oraz poszerzyć i oczyścić wyloty. Dobrze przezimowane rodziny oblatują się intensywnie, a czas oblotu trwa 20-30 minut nie przekracza godziny. Rodziny słabe i głodne wydłużają oblot. Gdy pszczoły chodzą ospale po przedniej ścianie ula to wskazuje na brak matki. Pszczoły rodziny opanowane przez nosemozę pełzają z rozdętymi odwłokami, po mostku i ziemi zanieczyszczając je kałem.
Pobieżnego przeglądu wszystkich rodzin w niewielkiej pasiece możemy dokonać w dniu oblotu. Przeprowadzając go nie rozbieramy całego gniazda i nie wyjmujemy plastrów z czerwiem by go nie zaziębić. Sprawdzamy tylko czy rodzina ma dostateczne zapasy, czy ma czerw co świadczy o obecności matki i czy gniazdo nie jest za obszerne. Aby to stwierdzić kontrolujemy skraje plastry do pierwszego z czerwiem. Nie obsiadane plastry wycofujemy za matę, skąd pszczoły będą mogły stopniowo wybierać pokarm. Nie należy zabierać plastrów z pierzgą oraz nie ogołocić gniazda z pokarmu węglowodanowego, jego zapas powinien wynosić 5-8 kg. Usuwamy natomiast plastry z pokarmem sfermentowanym, spleśniałe lub pobrudzone kałem."
Marian.H.
2016-02-05 17:35:47
Dzięki blondynek,bardzo przydatne informacje.
michal1972
2016-02-07 11:28:59
Wyprzedziłeś moją odpowiedź blondynku, ale najważniejsze, że odpowiedź jest jak najbardziej trafna i rozbudowana. Pozdrawiam!
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1