Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Obloty wśródzimowe Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2147

Zaloguj się aby obserwować temat

Marian.H.

2016-02-02 17:13:53

Witam. Czy obloty pszczół niektórych rodzin,na początku lutego ,świadczą o złej kondycji tych rodzin?

michal1972

2016-02-02 21:18:52

Witaj! To zależy jak wyglądają te obloty. Możesz je bardziej opisać? Same obloty to nic złego, a nawet bardzo dobrze. Temperatura jest wysoka i pszczoły nie powinny znajdować się w ulu.

blondynekkrk

2016-02-03 17:36:21

Hej Marian! Znalazłem tutaj odpowiedź na Twoje pytanie. Co prawda jest mowa o oblocie oczyszczającym ale mniej więcej czas i warunki pogodowe są dość zbieżne z zaleceniami na marzec. Sprawdź i powiedz, czy pomogłem:)

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/986/zalecenia_pszczelarskie_na_marzec.html

W skrócie: jeżeli jest masowy oblot - to dobrze. Jeżeli nie jest masowy to może być pewna sugestia, że rodzina jest porażona nosemą lub rodzina ma małe zapasy pożywienia.

blondynekkrk

2016-02-03 17:44:11

Jeszcze znalazłem taką informację na stronie kolo-pszczelarzy.pl:

"Przy temperaturze 10-12*C rodziny dokonują pierwszy wiosenny oblot, zwiększa się ich aktywność oraz ilość wychowywanego czerwiu. Przy sprzyjających warunkach zbieraczki wylatują po wodę, pyłek i nektar. Zachowywanie się pszczół w czasie oblotu mówi nam o stanie rodziny i pozwala na dokonanie odpowiednich zabiegów w tych rodzinach, które wymagają szybkiej interwencji. Gdy mamy możliwość być obecnym w pasiece w dniu oblotu, powinniśmy usunąć wkładki dennicowe oraz poszerzyć i oczyścić wyloty. Dobrze przezimowane rodziny oblatują się intensywnie, a czas oblotu trwa 20-30 minut nie przekracza godziny. Rodziny słabe i głodne wydłużają oblot. Gdy pszczoły chodzą ospale po przedniej ścianie ula to wskazuje na brak matki. Pszczoły rodziny opanowane przez nosemozę pełzają z rozdętymi odwłokami, po mostku i ziemi zanieczyszczając je kałem.

Pobieżnego przeglądu wszystkich rodzin w niewielkiej pasiece możemy dokonać w dniu oblotu. Przeprowadzając go nie rozbieramy całego gniazda i nie wyjmujemy plastrów z czerwiem by go nie zaziębić. Sprawdzamy tylko czy rodzina ma dostateczne zapasy, czy ma czerw co świadczy o obecności matki i czy gniazdo nie jest za obszerne. Aby to stwierdzić kontrolujemy skraje plastry do pierwszego z czerwiem. Nie obsiadane plastry wycofujemy za matę, skąd pszczoły będą mogły stopniowo wybierać pokarm. Nie należy zabierać plastrów z pierzgą oraz nie ogołocić gniazda z pokarmu węglowodanowego, jego zapas powinien wynosić 5-8 kg. Usuwamy natomiast plastry z pokarmem sfermentowanym, spleśniałe lub pobrudzone kałem."

Marian.H.

2016-02-05 17:35:47

Dzięki blondynek,bardzo przydatne informacje.

michal1972

2016-02-07 11:28:59

Wyprzedziłeś moją odpowiedź blondynku, ale najważniejsze, że odpowiedź jest jak najbardziej trafna i rozbudowana. Pozdrawiam!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II