Forum pszczelarskie - Biologia pszczół
Pszczoła baszkirska Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 4979Zaloguj się aby obserwować temat
Adam_Poch
2016-01-17 21:34:39
Czy ktoś słyszał o takiej pszczole jak pszczoła baszkirska? Czy można ją zaimplementować do polskiej gospodarki pasiecznej?
blondynekkrk
2016-01-20 17:39:46
Podobno jest to bardzo miodna pszczoła. Średnia wydajność z ula wynosi od 80-150 kg miodu. Jest pracowita o czym świadczy chociażby zbieranie nektaru nawet do godziny 23, czy w pochmurne, dżdżyste dni. Nie występuje u niej cicha wymiana matek. Jest mało rojliwa. Wydaje się to być pszczoła idealna. Ale ja o niej więcej nie czytałem. Wiem jeszcze, że występuje na terytorium Rosji.
factis
2016-01-23 10:27:11
Troszkę na ten temat czytałem i troszkę uzupełnię wypowiedź Blondynkakrk. Myślę, że w ostatnim czasie powstało wiele mitów na temat pszczoły baszkirskiej. Są one powielane i powielane. Za niedługo okaże się, że jest to cudowna pszczoła o najwyższym stopniu miodności. To jakiś absurd. Wypowiadają się sami Polacy, którzy nie mieli z tą pszczołą nigdy nic do czynienia. W przekazach wskazywane jest, że jest to pszczoła idealna na każde pożytki, czyli pożytki nektarowe i pożytki spadziowe. No dobra. Tworzy silne rodziny. Jest inteligentna ponieważ nie wylatuje z ula w trudnych warunkach. Pytanie też, na ile 150 kg miodu z ula jest czymś wiarygodnym. U nas zbiera się 15-20 kg i to jest standard. Na terytorium Federacji Rosyjskiej są tak dobre pożytki? Nie wierzę. Na pewno musi być to pszczoła wytrzymała, ponieważ w Baszkirii temperatura potrafi być naprawdę bardzo niska. Podejrzewam, że gdyby u nas panowały takie temperatury, to bardzo szybko pożegnalibyśmy się z większością rodzin...
blondynekkrk
2016-01-23 14:43:52
@factis, no ale jak mieliby mieć do czynienia Polacy z nią, jak występuje na terytorium Rosji?:) Tzn mogliby popytać pszczelarzy z Baszkirii, którzy biorą udział we wprowadzaniu na nowo do Polski bartnictwa. A z tą liczbą miodu to podobno prawda. Tam są obfitsze zbiory niż w Polsce i pewnie nie ma mowy o przepszczeleniu jak w przypadku miejscowości popularnego już pana Jamróza.
Adam_Poch
2016-01-24 10:55:56
Dziękuję za liczne wypowiedzi. Czyli należy rozumieć, że pszczoły baszkierskiej nie da się będzie hodować w Polsce? Czy to wynika z klimatu czy z innych uwarunkowań?
blondynekkrk
2016-01-29 21:56:35
Jak dla mnie to oznacza, że pszczoły baszkirskiej nie da się hodować w naszych warunkach. Są różne rasy i linie pszczół. Każda z nich ma jakieś indywidualne cechy. To tak trochę jakby się chciało chować niedźwiedzie polarne w Afryce. Nie tędy droga - tak mi się wydaje :)
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026