Forum pszczelarskie - Biologia pszczół
Pszczoła baszkirska Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 4918Zaloguj się aby obserwować temat
Adam_Poch
2016-01-17 21:34:39
Czy ktoś słyszał o takiej pszczole jak pszczoła baszkirska? Czy można ją zaimplementować do polskiej gospodarki pasiecznej?
blondynekkrk
2016-01-20 17:39:46
Podobno jest to bardzo miodna pszczoła. Średnia wydajność z ula wynosi od 80-150 kg miodu. Jest pracowita o czym świadczy chociażby zbieranie nektaru nawet do godziny 23, czy w pochmurne, dżdżyste dni. Nie występuje u niej cicha wymiana matek. Jest mało rojliwa. Wydaje się to być pszczoła idealna. Ale ja o niej więcej nie czytałem. Wiem jeszcze, że występuje na terytorium Rosji.
factis
2016-01-23 10:27:11
Troszkę na ten temat czytałem i troszkę uzupełnię wypowiedź Blondynkakrk. Myślę, że w ostatnim czasie powstało wiele mitów na temat pszczoły baszkirskiej. Są one powielane i powielane. Za niedługo okaże się, że jest to cudowna pszczoła o najwyższym stopniu miodności. To jakiś absurd. Wypowiadają się sami Polacy, którzy nie mieli z tą pszczołą nigdy nic do czynienia. W przekazach wskazywane jest, że jest to pszczoła idealna na każde pożytki, czyli pożytki nektarowe i pożytki spadziowe. No dobra. Tworzy silne rodziny. Jest inteligentna ponieważ nie wylatuje z ula w trudnych warunkach. Pytanie też, na ile 150 kg miodu z ula jest czymś wiarygodnym. U nas zbiera się 15-20 kg i to jest standard. Na terytorium Federacji Rosyjskiej są tak dobre pożytki? Nie wierzę. Na pewno musi być to pszczoła wytrzymała, ponieważ w Baszkirii temperatura potrafi być naprawdę bardzo niska. Podejrzewam, że gdyby u nas panowały takie temperatury, to bardzo szybko pożegnalibyśmy się z większością rodzin...
blondynekkrk
2016-01-23 14:43:52
@factis, no ale jak mieliby mieć do czynienia Polacy z nią, jak występuje na terytorium Rosji?:) Tzn mogliby popytać pszczelarzy z Baszkirii, którzy biorą udział we wprowadzaniu na nowo do Polski bartnictwa. A z tą liczbą miodu to podobno prawda. Tam są obfitsze zbiory niż w Polsce i pewnie nie ma mowy o przepszczeleniu jak w przypadku miejscowości popularnego już pana Jamróza.
Adam_Poch
2016-01-24 10:55:56
Dziękuję za liczne wypowiedzi. Czyli należy rozumieć, że pszczoły baszkierskiej nie da się będzie hodować w Polsce? Czy to wynika z klimatu czy z innych uwarunkowań?
blondynekkrk
2016-01-29 21:56:35
Jak dla mnie to oznacza, że pszczoły baszkirskiej nie da się hodować w naszych warunkach. Są różne rasy i linie pszczół. Każda z nich ma jakieś indywidualne cechy. To tak trochę jakby się chciało chować niedźwiedzie polarne w Afryce. Nie tędy droga - tak mi się wydaje :)
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1