Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Pszczoła baszkirska Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4918

Zaloguj się aby obserwować temat

Adam_Poch

2016-01-17 21:34:39

Czy ktoś słyszał o takiej pszczole jak pszczoła baszkirska? Czy można ją zaimplementować do polskiej gospodarki pasiecznej?

blondynekkrk

2016-01-20 17:39:46

Podobno jest to bardzo miodna pszczoła. Średnia wydajność z ula wynosi od 80-150 kg miodu. Jest pracowita o czym świadczy chociażby zbieranie nektaru nawet do godziny 23, czy w pochmurne, dżdżyste dni. Nie występuje u niej cicha wymiana matek. Jest mało rojliwa. Wydaje się to być pszczoła idealna. Ale ja o niej więcej nie czytałem. Wiem jeszcze, że występuje na terytorium Rosji.

factis

2016-01-23 10:27:11

Troszkę na ten temat czytałem i troszkę uzupełnię wypowiedź Blondynkakrk. Myślę, że w ostatnim czasie powstało wiele mitów na temat pszczoły baszkirskiej. Są one powielane i powielane. Za niedługo okaże się, że jest to cudowna pszczoła o najwyższym stopniu miodności. To jakiś absurd. Wypowiadają się sami Polacy, którzy nie mieli z tą pszczołą nigdy nic do czynienia. W przekazach wskazywane jest, że jest to pszczoła idealna na każde pożytki, czyli pożytki nektarowe i pożytki spadziowe. No dobra. Tworzy silne rodziny. Jest inteligentna ponieważ nie wylatuje z ula w trudnych warunkach. Pytanie też, na ile 150 kg miodu z ula jest czymś wiarygodnym. U nas zbiera się 15-20 kg i to jest standard. Na terytorium Federacji Rosyjskiej są tak dobre pożytki? Nie wierzę. Na pewno musi być to pszczoła wytrzymała, ponieważ w Baszkirii temperatura potrafi być naprawdę bardzo niska. Podejrzewam, że gdyby u nas panowały takie temperatury, to bardzo szybko pożegnalibyśmy się z większością rodzin...

blondynekkrk

2016-01-23 14:43:52

@factis, no ale jak mieliby mieć do czynienia Polacy z nią, jak występuje na terytorium Rosji?:) Tzn mogliby popytać pszczelarzy z Baszkirii, którzy biorą udział we wprowadzaniu na nowo do Polski bartnictwa. A z tą liczbą miodu to podobno prawda. Tam są obfitsze zbiory niż w Polsce i pewnie nie ma mowy o przepszczeleniu jak w przypadku miejscowości popularnego już pana Jamróza.

Adam_Poch

2016-01-24 10:55:56

Dziękuję za liczne wypowiedzi. Czyli należy rozumieć, że pszczoły baszkierskiej nie da się będzie hodować w Polsce? Czy to wynika z klimatu czy z innych uwarunkowań?

blondynekkrk

2016-01-29 21:56:35

Jak dla mnie to oznacza, że pszczoły baszkirskiej nie da się hodować w naszych warunkach. Są różne rasy i linie pszczół. Każda z nich ma jakieś indywidualne cechy. To tak trochę jakby się chciało chować niedźwiedzie polarne w Afryce. Nie tędy droga - tak mi się wydaje :)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą