Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Wytapianie wosku - problem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2136

Zaloguj się aby obserwować temat

kuba2222

2016-01-01 18:48:00

Witam. Mam pewien problem. Chciałbym robić węzy w warunkach domowych, metodą walcowania na zimno. Po odlaniu wosku oraz ostygnięciu, robi się on bardzo kruchy i pęka. Czym jest to spowodowane? Czy trzeba coś dodać podczas wytapiania?
Pozdrawiam!

truten

2016-01-01 20:15:39

Nic absolutnie nic się nie dodaje.Kolego domyslam się ze wosk masz wyklarowany i póżniej po rozlaniu w płytki taki jest jak opisujesz.Powodem najprawdopodobniej jest zbyt szybkie stygniecie wosku.Wosk musi stygnąc bardzo powoli,gdyż wtedy tworzą się długie łańcuchy wiążące,co powoduje brak pęknięć i elastycznosc.Poza tym chcąc puścić na walce wosk też musi mieć odpowiednią temperaturę,już dobrze nie pamiętam ale chyba ok 40 stopni C jak nie spełnisz tych kryteriow nic z wyrobu węzy ci nie wyjdzie Pozdrawiam

blondynekkrk

2016-01-03 12:23:21

Też wyczytałem, że problem może tkwić w czasie stygnięcia wosku. Nie mam doświadczenia w tym, tak jak kolega truten (i nie wyczytałem, że 40 stopni) ale myślę, że fajnie byłoby jakbyś napisał jak Ty to robisz. Może wtedy uda znaleźć się lukę w całym procesie.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.