Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Jak umyć wirówkę do miodu (miodarkę)? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2967

Przejdź do artykułu Jak umyć wirówkę do miodu (miodarkę)?

Zaloguj się aby obserwować temat

truten

2015-12-26 20:21:55

Witam.Jestem pszczelarzem ponad 30 lat.Czytając pani artykuł jestem przynajmniej zaskoczony,po co tak sobie utrudniac pracę.Przy obróbce miodu można stosować tylko środki z atestem a nie jakieś tam srodki do naczyń czy odkażacze.Przede wszystkim wirówkę myje się po każdym skonczonym cyklu miodobrania a nie przetrzymuje się jej aż do zaschnięcia. Brak higienicznego postępowania przy produkcji środków spożywczych jest karalne,proszę zasięgnąc informacji u powiatowego lekarza weterynari.Jeśli chodzi o środki do utrzymania czystości oraz do mycia sprzetu to polecam od Łysonia, rewelacja,duży wybór,z atestami przeznaczone tylko do stosowania przy obróbce miodu Pozdrawiam

factis

2015-12-27 16:13:42

Po części zgadzam się z tym, co jest w artykule i to co napisał kolega truten. Na pewno trzeba dbać o higienę i to nie podlega dyskusji. Myślę, że autorce (o ile chodzi o zaschnięty miód) to chodziło o miejsca na zewnątrz miodarki, gdy w jakiś niewytłumaczalny aktualnie sposób zostaje "zabrudzona" część sprzętu nie biorąca bezpośrednio udziału w całym procesie kręcenia miodu. Zgadzam się, że należy korzystać ze środków z atestami, ale tylko wtedy, gdy użycie chemii jest konieczne. Najlepiej zakasać rękawy, wziąć węża lub najlepiej myjkę wysokociśnieniową Karcher i działać. Jeżeli już trzeba korzystać z detergentów to trzeba je dokładnie usunąć. Niedopuszczalne jest wirowanie miodu kiedy miód może mieć styczność z chemią. Tu mam nadzieję, że to chciała przekazać nam autorka, tylko zrobiła w to dość nieudolny sposób...

blondynekkrk

2015-12-27 21:28:14

Hmmm to płynu do naczyń nie można używać? Przecież jak się myje naczynia w domu to też się używa płynu...

arek

2015-12-28 18:31:24

Wyczytałem, że dużo osób stosuje płyn do naczyń ale później jeszcze odkaża miodarkę takimi środkami chemicznymi jak Cagrosept lub Alvisept. Następnie znowu przepłukuje wodą i voila. Są też tacy, którzy po myciu płynem do naczyń stosują wodę, a następnie spirytus. To jak to jest najlepiej zrobić?

truten

2015-12-28 22:16:18

Jak wczesniej napisalem po co sobie utrudniac prace Nie wiem czy można płynem do naczyn czy innymi srodkami odkażającymi,natomiast wiem na pewno że płyn jest do naczyń i tłuszczu a nie do miodu,a wirowkę mamy ubrudzoną tylko miodem.Są specjalne środki myjące przeznaczone do sprzętu pszczelarskiego, pracowni,ktore doskonale radzą sobie z resztkami miodu,wosku itd dodatkowo odkazają.Używam takich środkow rewelacja ,nakłada się cienką warstwę,przerwa na papierosa,spłukuje się wodą i gotowe.Ceny środków do mycia przystępne np litr koncentratu ok 20 złotych.Kto raz wypróbuje profesjonalnych srodków do mycia,na pewno nie wróci juz nigdy do jakś tam odkażaczy czy płynu do naczyń Pozdrawiam

michal-trabka

2015-12-31 09:38:56

Ja korzystam z BonSan od Łysonia i jest nawet niezły. Niespecjalnie bardzo się pieni. Można nim myć nie tylko miodarki ale i odstojniki, sita czy beczki.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Targi Pszczelarskie "Wiosna w Pasiece" 2015

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto księgi - matki pszczele 2014

I Mielecka Konferencja Pszczelarska

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem