Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Ciepła zima i oblot pszczół Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5807

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

banan

2015-12-23 19:52:27

koledzy i kolezanki pszczelarze. dzisiaj pszczoly pomylily miesiace i jak gdyby nic zaczely dosc intensywnie robic cos na wzor oblotu wiosennego. nie zagladalem do ula choc mnie dosc korci. wiem o tym, ze jak matka zacznie czerwic to bedzie zle. zagladal ktos jak sie u niego podopieczne maja?

marcin

2015-12-25 08:00:20

Aktualnie nic nie da się poradzić na taką sytuację. Na pewno nie można zaglądać do ula, a tym samym dokarmiać pszczół. Ten, kto jesienią dał po 14 kg cukru na ul powinien jeszcze spać spokojnie.

factis

2015-12-27 16:05:03

Natura budzi się do życia... co zdaje się, że pszczoły zaczęły wyczuwać. Dla nich 12-14 stopni na zewnątrz to moment kiedy wykonują wiosenny oblot. Też się obawiam, że po zimie zostanę z niczym. Pożytków nie ma więc pozostaje im to, czym podkarmiałem. Na ile starczy? Gdyby była normalna zima to pewnie na dłużej. Teraz to sam Bóg wie...

michal-trabka

2015-12-31 10:10:46

No i po problemie. Mamy znowu poniżej 0. Oby tak było do marca.

eryk16

2016-01-05 18:04:28

Całe szczęście, że przyszła prawdziwa zima i wszędzie jest poniżej zera i śnieg. To mam nadzieję ratuje moje pszczoły. Niewiele brakowałoby a mimo przeciwwskazań sprawdziłbym co u nich słychać.

Bolo

2016-01-27 17:24:47

Witam, dzisiaj u mnie pszczoły latały. Czy mam je podkarmić jak będzie tak ciepło ? To moja pierwsza zimowla więc się zastanawiam, bo słyszałem, ze niektórzy dają np. ciasto...

michal1972

2016-01-27 20:40:12

Bolo, nie podejmuj pochopnych kroków. Jeszcze temperatura nie jest na tyle wysoka, żeby trzeba było się jakkolwiek angażować.

Lukasz_Baniak

2016-01-30 08:12:14

Część pszczelarzy już podjęła kroki żeby zrobić szybki przegląd. Nie ma w tym aktualnie nic złego ponieważ temperatura jest już dość wysoka i nie spada poniżej zera w nocy. Dokonując przeglądu trzeba się pospieszyć. Nie oznacza to jednak aby robić nieprzemyślane ruchy. Delikatnie należy przesuwać ramki by nie wietrzyć czerwiu. Jeżeli pszczoły będą nisko ale nie na dnie, a pokarm będzie zasklepiony to nie podejmuj żadnego działania. Jeżeli będzie inaczej możesz dodać ciasta miodowo-cukrowego.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zostań bohaterem pszczół

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół