Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów
FLOW Hive chcę ;)... Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 9575Przejdź do artykułu FLOW Hive chcę ;)...
Zaloguj się aby obserwować temat
zawzaw
2015-12-12 12:34:18
Witam serdecznie
Przymierzam się do zakupu pierwszego ula w tym systemie, czy ktoś już w Polsce ma ten wynalazek?
ew. może ktoś z forumowiczów także , chciałby taki ul kupić , możemy połączyć siły , zawsze to tańsze koszty spedycji.
pozdrawiam
blondynekkrk
2015-12-12 14:21:35
Hej! Też bym taki chciał ale jest za drogi. Poza tym chyba nie da się go teraz kupić... można było go nabyć wspierając zbiórkę crowdfundingową kwotą 600 dolców
mati
2015-12-12 18:19:16
morzna kupic ze sklepu internetowego http://www.honeyflow.com/shop/p/94 kosztuje 699 dolarow plus wysylka
truten
2015-12-12 19:44:25
Witam czy ktos może coś więcej napisac o tym systemie,ulu itd Pozdrawiam
zawzaw
2015-12-12 21:58:35
te filmy chyba wszystko tłumaczą
z mojego punktu widzenia jest to świetne rozwiązanie , masz miód i nie wkurzasz ;) pszczół , nie ma powodu do ich agresji, nie musisz np. mieć już do jednego ula wirówki itd...
Cena hmm fakt to jest 699 plus wysyłka 100 przy dwóch sztukach będzie taniej wysyłka. Na marginesie pierwszą sztukę chciałbym sprowadzić kompletną , a następne sam mechanizm, a prace w drewnie mogę zrobić sam z powodzeniem.
Generalnie : to świetny pomysł na pszczoły dla mieszczucha sprowadzającego się na wieś :)
zawzaw
2015-12-12 22:09:23
Najpierw trzeba było zabezpieczyć się przed użądleniami
Okadzać pszczoły
Otwierać ul
Podnosić ciężkie skrzynki
Wyciągać ramki, nie próbując zgnieść pszczół
Odganiać pszczoły szczotką, grzebieniem lub dmuchawą!
Transportować ramki do miejsca przetwarzania
Otwierać zasklepioną woskiem każdą klatki np. podgrzewanym nożem
wirować
Odfiltrować cały wosk i martwe pszczoły
Posprzątać cały ten bałagan
i znowu wszystko złożyć do ula wkurzając ponownie pszczoły...
Teraz nie musisz tego wszystkiego robić
Włącz kran, usiąć i oglądaj jak miód się wylewa. Jest to czysty, nieprzetworzony, nietkniętą pyszny miód prosto z ula.
to tłumacząc tekst misji wynalazców.
Na marginesie o potrzebie i czytelności pomysłu świadczy , że zebrali 17365% tego co chcieli... 12 i pół miliona dolarów!!!
blondynekkrk
2015-12-13 09:08:50
Właśnie był na ten temat artykuł tutaj: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/773/system_flow_hive_-_nowoczesne_miodobranie.html
Nie mogę mówić, że jest to bez sensu, bo szczerze - to jedno z największych osiągnięć w pszczelarstwie o jakim słyszałem :) Tylko, że jego cena jest zabójcza. Gdzieś wczoraj czytam (po dodaniu wpisu tutaj), że ludzie mają problemy z tymi ulami, gdy pojawią się szerszenie lub osy. Że podobno bardzo trudno jest się ich pozbyć
zawzaw
2015-12-14 13:21:55
rozmawiałem z rzeczywistym użytkownikiem ( bo teoretyków jest wielu ...) i mówił, że w porównaniu do tradycyjnego ula problemów z osami jest wręcz mniej.
Co do ceny , wiem , też mnie przeraża ale jest to absolutnie rewolucja w podejściu do tematu , a warto być w Polsce pierwszym , inna rzecz ,że daltego chcę pierwszy sprowadzić kompletny by nastepnie sprowadzać tylko bebechy a obudowę zrobię sam . Jest ktoś chętny by ze mną zamówić?
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1