Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Rok 2015 podsumowanie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1859

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2015-12-06 12:11:08

Koledzy i koleżanki, jak oceniacie tegoroczny sezon? Wyszliście na swoje, czy dołożyliście do interesu? Mówię o kwestiach materialnych, bo zdrowotne to mamy na pewno na plusie. U mnie rok był taki se. Nie inwestowałem w żaden sprzęt. Pszczoły dosyć dobrze zniosły zimowlę. Mam nadzieję, że i tą także przetrwają. W 2016 skupiam się na zwiększeniu liczby pni. Jak środki pozwolą, to kupię także nową miodarkę.

truten

2015-12-06 16:28:10

Sezon 2015 na południu polski był znakomity Jeśli chodzi o mnie to takiego sezonu nie pamięta ani dziadek ani ojciec a tym bardziej ja wiosna sady dopisały, póżniej wystapiła spadz jodłowa ok połowy czerwca do połowy września ,na lipie też rewelacja spadziowała rewelacyjnie. Rekordowe zbiory Pozdrawiam

marcin

2015-12-08 18:07:19

Z informacji jakie do nas docierają, ten sezon będzie można zaliczyć do jednego z bardziej udanych.

Lukasz_Baniak

2015-12-10 18:33:19

Też uważam na plus. Ten rok obfitował w wiele pięknych dni, czasami aż za pięknych (lipiec/sierpień). Pamiętamy przecież suszę, która dotknęła większą część Polski. Mimo to nie można narzekać na zbiory, choć zawsze mogłyby być lepsze. Fajnie by było, żeby nie było takich temperatur w 2016...

factis

2015-12-10 19:59:55

Zawsze może być lepiej ale w tym nie było tak najgorzej. Też spotkałem się z opinią, że wiele osób nie pamięta tak dobre sezonu, ale na pewno nie było to w moich rejonach. Varroa destructor nie było też nie wiadomo ile, jak w poprzednich latach - to jest chyba najcenniejsze.

Antoni

2015-12-19 09:46:02

2015 należy do wyjątkowo udanych mimo okres suszy. Mam nadzieję, że przyszły będzie równie udany. Cena za duży słoik miodu oscylowała między 35 a 40 zł, więc była wyższa o ponad 5 złotych niż w poprzednim roku.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami