Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Ul Langstroth - zalety i wady Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1926

Przejdź do artykułu Ul Langstroth - zalety i wady

Zaloguj się aby obserwować temat

Bikej0909

2015-12-04 11:46:12

ja mam te ule od 97r. ramka 435x230, wada jest własnie za mała ramka na 1 korpus a 2 za duzo jak na samo czerwienie zawsze jest miodu sporu w 2 korpusie, praktycznie uzywam zawsze 3korpusy a odkad mam buckchwasta to nawet po 4 korpusy. zastanawiam sie aby robic po rzepaku tak aby był tylko 1 korpus krata i 2 magazyny miodowe, jednak gniazdo z 1 korpusem po rzepaku wydaje mi sie ze pscoły na gryke nie beda tak silne a bardzo wazna kwestia, pszczoły jak maja 2 korpusy gniazdowe to nosza bardzo duzo pyłku z 4-6 ramek a gdyby był jeden korpus gniazdowy to pierzgi by sporo nie nanisły na zime, NIE MA CO DYSKUTOWACUL JEST BARDZO MIODNY, SREDNIA RZEPAKU KOŁO 30KG, W TYM ROKU WYDAJNOSC MAM KOŁO 70KG Z ULA, OBECNIE ZASADNICZYM PROBLEMEM JEST TO ZE NIE MOZNA ZASTOSOWAC PRZEGONEK GDYZ DUZO MIODU JEST W 2 KORPUSIE ORAZ NA 2-3 W DOLE, PROBLEM WŁASNIE NA TYM POLEGA

factis

2015-12-04 18:02:31

Kolego powiedz z jakiej części kraju jesteś i ile masz pni?

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek