Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Ul Langstroth - zalety i wady Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1925

Przejdź do artykułu Ul Langstroth - zalety i wady

Zaloguj się aby obserwować temat

Bikej0909

2015-12-04 11:46:12

ja mam te ule od 97r. ramka 435x230, wada jest własnie za mała ramka na 1 korpus a 2 za duzo jak na samo czerwienie zawsze jest miodu sporu w 2 korpusie, praktycznie uzywam zawsze 3korpusy a odkad mam buckchwasta to nawet po 4 korpusy. zastanawiam sie aby robic po rzepaku tak aby był tylko 1 korpus krata i 2 magazyny miodowe, jednak gniazdo z 1 korpusem po rzepaku wydaje mi sie ze pscoły na gryke nie beda tak silne a bardzo wazna kwestia, pszczoły jak maja 2 korpusy gniazdowe to nosza bardzo duzo pyłku z 4-6 ramek a gdyby był jeden korpus gniazdowy to pierzgi by sporo nie nanisły na zime, NIE MA CO DYSKUTOWACUL JEST BARDZO MIODNY, SREDNIA RZEPAKU KOŁO 30KG, W TYM ROKU WYDAJNOSC MAM KOŁO 70KG Z ULA, OBECNIE ZASADNICZYM PROBLEMEM JEST TO ZE NIE MOZNA ZASTOSOWAC PRZEGONEK GDYZ DUZO MIODU JEST W 2 KORPUSIE ORAZ NA 2-3 W DOLE, PROBLEM WŁASNIE NA TYM POLEGA

factis

2015-12-04 18:02:31

Kolego powiedz z jakiej części kraju jesteś i ile masz pni?

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Skradzione ule w miejscowości Wychódźc 2015

II edycja badań nad zadrzechnią fioletową

Pasieka na dachu Deutsche Bank Polska w Warszawie - podsumowanie sezonu 2016

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem