Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Olej z cząbru na warrozę Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2825

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2015-11-29 22:32:13

witam. slyszeliscie moze o oleju z czabru, ktory to ma zwalczac warroze? ostatnio na facebooku znalazlem pana, ktory takowy sprzedaje. twierdzi on, ze jest naturalny i pozbywa sie 90% roztoczy varroa destructor juz przy niewielkim stezeniu. zwiekszajac stezenie liczba roztoczy zmniejsza sie do 0,1%. nie probowalem tego sposobu walki z warroza. jakie jest wasze zdanie? czy to kolejny cudowny lek, ktorego dzialanie wciaz nie zostalo docenione? a moze to tylko kolejna proba nabijania kasy na pszczelarzach?

blondynekkrk

2015-11-30 18:55:27

Nie znam się ale się wypowiem :) Nie słyszałem o tym specyfiku a dość szperam po internecie. A skoro nie słyszałem i jestem chłonny wiedzy, to pewnie bzdura jakich mało :)

henry650

2015-12-01 18:09:02

To chyba słabo szukasz i słabo chłoniesz wiedze http://markopol.agrabla.pl/produkt-57,olej-z-czabru-100ml.html

blondynekkrk

2015-12-01 22:41:56

@henry650, nie wiem jak Ty ale ja tam nie widzę ani słowa na temat pszczół...

henry650

2015-12-02 18:41:52

o pszczołach nie ma ale ty pisałes ze nie słyszałes o tym specyfiku to tak w żartach moze nikt nir prubował z nim ale słyszałes o olejku pichtowym ? tez nic nie pisze ze mozna stosowac na warroze a jednak działa

blondynekkrk

2015-12-02 22:22:36

@henry650, nie zrobiłem tego celowo. Serio nie słyszałem. O olejku pichtowym słyszałem ale nie wiedziałem, że na warrozę można stosować. Możesz coś na ten temat więcej napisać? Chętnie poczytam :) Wiedzy nigdy za wiele!

Lukasz_Baniak

2015-12-03 18:36:43

Satureja czyli inna nazwa cząbru ogrodowego jest bardzo chętnie oblatywana przez pszczoły. Jej wydajność miodowa wynosi 300kg/ha - czyli niemało. Wymaga stanowisk ciepłych, słonecznych, o żyznej ziemi bogatej w wapń. Jest rośliną jednoroczną. Tyle wiem.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.