Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Olej z cząbru na warrozę Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2863

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2015-11-29 22:32:13

witam. slyszeliscie moze o oleju z czabru, ktory to ma zwalczac warroze? ostatnio na facebooku znalazlem pana, ktory takowy sprzedaje. twierdzi on, ze jest naturalny i pozbywa sie 90% roztoczy varroa destructor juz przy niewielkim stezeniu. zwiekszajac stezenie liczba roztoczy zmniejsza sie do 0,1%. nie probowalem tego sposobu walki z warroza. jakie jest wasze zdanie? czy to kolejny cudowny lek, ktorego dzialanie wciaz nie zostalo docenione? a moze to tylko kolejna proba nabijania kasy na pszczelarzach?

blondynekkrk

2015-11-30 18:55:27

Nie znam się ale się wypowiem :) Nie słyszałem o tym specyfiku a dość szperam po internecie. A skoro nie słyszałem i jestem chłonny wiedzy, to pewnie bzdura jakich mało :)

henry650

2015-12-01 18:09:02

To chyba słabo szukasz i słabo chłoniesz wiedze http://markopol.agrabla.pl/produkt-57,olej-z-czabru-100ml.html

blondynekkrk

2015-12-01 22:41:56

@henry650, nie wiem jak Ty ale ja tam nie widzę ani słowa na temat pszczół...

henry650

2015-12-02 18:41:52

o pszczołach nie ma ale ty pisałes ze nie słyszałes o tym specyfiku to tak w żartach moze nikt nir prubował z nim ale słyszałes o olejku pichtowym ? tez nic nie pisze ze mozna stosowac na warroze a jednak działa

blondynekkrk

2015-12-02 22:22:36

@henry650, nie zrobiłem tego celowo. Serio nie słyszałem. O olejku pichtowym słyszałem ale nie wiedziałem, że na warrozę można stosować. Możesz coś na ten temat więcej napisać? Chętnie poczytam :) Wiedzy nigdy za wiele!

Lukasz_Baniak

2015-12-03 18:36:43

Satureja czyli inna nazwa cząbru ogrodowego jest bardzo chętnie oblatywana przez pszczoły. Jej wydajność miodowa wynosi 300kg/ha - czyli niemało. Wymaga stanowisk ciepłych, słonecznych, o żyznej ziemi bogatej w wapń. Jest rośliną jednoroczną. Tyle wiem.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Lawendowe ciasto dyniowe

Miodowa owsianka

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich