Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź
projekt zapylenia Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2016Zaloguj się aby obserwować temat
naomily
2015-11-29 14:06:50
Witam, mam takie zadanie i nie jestem pewna jak powinnam to zrobić, dlatego proszę o pomoc osoby, które się na tym znają.
Na działce która ma powierzchnię 20 ha, znajdują się takie uprawy:
sad jabłoniowy ma 4 ha, poletko gryki 5 ha, a rzepaku 11 ha. Pytanie jest takie: ile rodzin pszczelich zaplanujesz dla prawidłowego zapylenia upraw?
Znalazłam tylko takie informacje że do prawidłowego zapylenia 1 ha jabłoni wystarcza około 2 rodzin pszczelich, rzepaku od 2-5 rodzin i gryki od 2-4 rodzin.
Tylko jak to uzasadnić?
blondynekkrk
2015-11-29 19:39:25
Naomily a nie myślałaś może aby "zatrudnić" do zapylania murarkę ogrodową? Nie powiem Ci jak przeliczyć ale wydaje mi się, że choć miodu nie uświadczysz, to i tak zrobisz dobry interes :)
naomily
2015-11-29 20:19:49
to znaczy to jest zadanie na studia, z przedmiotu o pszczołach :)
factis
2015-11-29 22:16:37
Ogólnie przyjmuje się, że na 1 km2 terenu powinno znajdować się maksymalnie 6-7 rodzin pszczelich. Wówczas można mówić o optymalnym napszczeleniu terenu. Musisz uwzględnić terminy kwitnienia pożytków. Gryka np. kwitnie w lipcu, zaś rzepak maj lub czerwiec/lipiec. Jabłoń kwitnie w kwietniu/maju.
blondynekkrk
2015-11-30 19:09:33
Znalazłem taką informację jeżeli to Cię poratuje:
"Gwarancją dobrego zapylenie jest odpowiednia ilość owadów zapylających. Ponieważ na te dziko żyjące nie mamy wpływu dlatego powinniśmy zadbać by liczba pszczół miodnych lub trzmieli hodowlanych była wystarczająca. Zgodnie z literaturą i moim doświadczeniem do dobrego zapylenia 1 hektara sadu czy plantacji potrzeba do 2 nawet do 8 rodzin pszczelich. Wielkość obsady pszczół jest uzależniona od rodzaju plantacji i terminu kwitnienia. Obsada 8 rodzin na 1ha może wydawać się wysoka, jednak należy pamiętać, że większość plantacji zakwita w drugiej połowie kwietnia i na początku maja to znaczy w momencie kiedy rodziny pszczele nie są tak liczne jak w czerwcu w pełni sezonu. O dobrym zapyleniu decyduje także okres w jakim owady przebywać będą na plantacji oraz warunki klimatyczne. Przy dobrej bezdeszczowej pogodzie w temperaturze 15–20°C i bardzo słabym wietrze dla dobrego zapylenia wystarczy 3 do 5dni pobytu pszczół w sadzie, jednak o ile pogoda będzie niesprzyjająca mogą to być nawet dwa tygodnie. Długość pobytu pszczół na plantacjach uzależniona jest także od gatunku zapylanej rośliny i jej atrakcyjności dla pszczół. Należy pamiętać, że jedne rośliny takie jak np. wiśnie, czereśnie, grusze, jabłonie kwitną krótko i intensywnie a inne jak np. malina kwitną bardzo długo. Powinno się także zwracać uwagę na rośliny towarzyszące plantacji bo może się okazać, że np. mniszek w sadzie lub obok znajdujące się pole rzepaku jest bardziej atrakcyjny dla pszczół niż kwitnące jabłonie i wtedy powinniśmy zadbać o większą obsadę owadów w sadzie lub przed ich przywiezieniem ograniczyć kwitnienie chwastów."
Źródło: pmrowka.pl
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1