Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Renowacja ula Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3000

Zaloguj się aby obserwować temat

Kinga Robaszkiewicz

2015-11-22 11:58:25

Jestem w posiadaniu uli z lat 30-stych ubiegłego wieku. Dostałam propozycję przekazania ich do muzeum pszczelarstwa. Nie są w dobrym stanie, wymagają dużo wkładu pracy. Orientuje się ktoś ile warte są takie ule w obecnym stanie? Mogę przesłać zdjęcia.

blondynekkrk

2015-11-22 12:02:32

Hej! Kinga udostępnij zdjęcia. Zawsze będzie łatwiej ocenić.

Kinga Robaszkiewicz

2015-11-22 17:01:23

Dodaje zdjęcia.

Załączniki:

Renowacja ulaRenowacja ula

factis

2015-11-22 18:45:00

Nie chcę być okrutny, ale niewiele. One są zasiedlone? Niestety stare ule mają to do siebie, że mogą być źródłem wielu chorób... Osobiście proponowałbym wpisać się w historię pszczelarstwa oddając do muzeum ule (ewentualnie jeden zostawić dla siebie) z prośbą o zaznaczenie darczyńcy.

Kinga Robaszkiewicz

2015-11-22 21:43:52

Dziękuję za odpowiedź! :)

Sylwek

2015-11-23 20:18:20

Hej! Faktycznie ule są dość sfatygowane. Może jestem trochę samolubny ale proponowałbym je zachować dla siebie. Jeżeli jednak będą Ci wadzić, to weź daj ogłoszenie, że chcesz sprzedać takie ule. Pozbierasz oferty i poznasz cenę jaką inni pszczelarze są skorzy zapłacić. Ja bym tak zrobił.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

System Flow Hive - nowoczesne miodobranie

Dla kogo pomoc z Agencji Rynku Rolnego?

Jak rozpoznać dojrzały miód?

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia