Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria

Kolor propolisu - od czego zależy? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2376

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2015-11-10 20:12:54

Znalazłem informację w internecie o tym, od czego zależy kolor propolisu. Podobno kolor propolisu zależy od gatunku rośliny, z której jest zbierany:
- topola – kolor brązowy;
- brzoza – kolor czarny;
- olsza – kolor żółty.

Czy to prawda?

krainka12

2015-11-10 22:48:45

Ciekawe pytanie ! Ale tego, to ja nie wiem. Najlepiej było by sprawdzić w praktyce, ale to wymaga zbyt wiele zabiegów , badań i itp. Najlepiej by było zadać te pytanie do jakiegoś ośrodka badawczego , może by się tym zainteresowali zrobili doświadczenie i odpowiedzieli. Ale to więcej zachodu niż korzyści . Ale jak mówiłem nie wiem, może kto inny ci odpowie .

factis

2015-11-11 11:22:18

Nie wiem na ile to prawda, ale propolis składa się średnio z:
- 14% substancji lotnych;
- 14% domieszek mechanicznych (pyłek kwiatowy);
- 17% wosku pszczelego;
- 6% wosku roślinnego;
- 10% substancji garbnikowych;
- 41% żywic.
To by się moim zdaniem zgadzało. W końcu każda roślina ma swoje specyficzne cechy i właściwości, które z pewnością przekładają się na barwę propolisu. Tak samo przecież jest z miodami. Miód rzepakowy jest wręcz biały, a miód gryczany bardziej w kolorze pomarańczowym.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016