Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Ile kosztuje założenie pasieki? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5150

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

arek

2015-10-30 18:41:19

Ile kosztuje założenie pasieki?

factis

2015-10-30 22:07:01

Arku było już kilka takich tematów tutaj. Wszystko zależy od tego, jak dużą pasiekę planujesz mieć. Im większa, tym więcej kosztuje start. Musisz sprecyzować pytanie.

oro54

2015-10-30 23:15:07

Zbyt wiele niewiadomych.
- co w tym przypadku zawiera słowo - pasieka,
- jakie są plany i założenia przyszłego pszczelarza,
- jak ma wyglądać wyposażenie w sprzęt,
- lokalizacja uli,
- stan ula czy uli oraz jeszcze parę innych rzeczy.
Zakładając, że mamy miejsce na ustawienie uli, to koszt minimalny wyniesie:
- dwie, przyzwoite rodziny pszczele w używanych ulach, wczesną wiosną kosztują
około 600zł,
- miodarka używana ocynk w granicach około 200zł,
- dłuto pasieczne około 20zł,
- miotełka pasieczna
około 15zł,
- podkurzacz około 40zł,
- węza 1kg około 50zł,
- cukier 30 kg około 70zł
- apiwarol 1 opak około 60zł
- kapelusz pszczelarski około 25zł,
- 2 komplety ramek około 30zł
- drut do ramek około 20zł

łącznie minimalny nakład około 1170 zł
Wiele też zależy od zwykłego szczęścia i zbiegu okoliczności.

Ola

2015-11-01 12:31:41

Wraz z moim bratem zakładamy małą pasiekę od przyszłego sezonu.Większość sprzętu zamówiona lub już znajduje się u nas na na stanie.Nie ukrywam ,że trzeba się trochę nachodzić ,żeby zaoszczędzić i mieć życzliwych doradców.Na podstawie swojego doświadczenia w zakupach powiem ,że założenie pasieki na 10 uli wielkopolskich zamknie się w kwocie 10 tyś .
Trzeba jednak zaznaczyć ,że ule są nowe .
Rodziny na wiosnę zamówione tylko do 5 uli a do pozostałych planujemy zrobić odkłady .
Jeśli potrzebuje dokładnego wyliczenia lub innej informacji szczegółowej ,nie ma problemu pytaj.
Powodzenia

arek

2015-11-01 16:01:21

Właśnie myślę o założeniu pasieki. Nie mam za dużo pieniążków. Tyle co udało mi się uzbierać, jakieś niecałe 5000 złotych. Ule chciałem postawić na łące, jakieś 2 kilometry od domu. Oro na pewno tylko tyle? Ola a Ty co w tej kwocie kupiłaś?

Ola

2015-11-01 16:09:27

-nowe ule wielkopolskie 12 wraz z ramkami , dennicą, kowalką i stojakiem w ilości 10 szt zamówione u Tumidajewicza dostawa w nadchodzącym tygodniu
-węza
-5 rodzinek zamówione na wiosnę
-drobny sprzęt pasieczny na otwarciu u łysonia( rękawice 2 par,podkurzacz, miotełka z dłutem, bluza z kapeluszem 2 szt)
-miodarka używana( tego jeszcze nie mam ,ale w tej kwocie się zmieści)
Pozdrawiam

Ola

2015-11-01 16:09:55

powałką*

mati

2015-11-15 15:56:35

rzeby bylo taniej to najlepiej jes kupic od pszczelarza co juz rezygnuje z pszczelarzenia

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych