Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria
Wysyłka miodu Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 9283Zaloguj się aby obserwować temat
Lukasz_Baniak
2015-10-25 21:04:23
Powiedzcie mi w jaki sposób opakowujecie miód do wysyłki? Chciałbym wysyłać miód w detalu, czyli w słoiczkach, na sztuki. Mam jednak obawy, że słoik na miód w transporcie ulegnie uszkodzeniu. W jaki sposób zabezpieczacie miód do wysyłki?
Maras62
2015-10-25 21:10:22
Musisz dobrze zapakować , najlepiej w jakiś karton z twardej tektury.W środek nawet cienki styropian i obowiązkowo z dopiskiem OSTROŻNIE.Choć i to może nic nie dać , ale masz podstawy reklamacji.
Lukasz_Baniak
2015-10-25 21:12:20
@Maras62, pytanie skąd takie coś skołować? O ile ktoś kupowałby kilka słoików to można się pofatygować do sklepu spożywczego i spytać, czy nie mają jakiś pudełek do oddania. Wtedy myślałem, żeby wypełnić środek gazetami. Nie mam jednak pomysłu na pojedyncze słoiki.
Maras62
2015-10-25 21:16:50
Kartonik idziesz do sklepu,na bazarek i pewnie coś znajdziesz.Ja pakuję słoiki w torby foliowe , nawet jak pęknie to zawsze opcja ,ze nie pocieknie , ale teraz to już raczej skrystalizowany miodek.Styropian arkusz o gr.2 cm koszt 2 zł , lub 1 cm -1 zł. Więc warto ,a słoiki można jeszcze owinąć w folię bąbelkową i przedzielić tekturkami.
oro54
2015-10-26 00:12:49
Wszystko zależy od ilości i wielkości wysyłanych paczek.
Mówimy o słoikach 0,9 ltr.
Należy się zaopatrzyć w dwa lub trzy rodzaje kartonów do wysyłki. Podstawowy kartonik , to kartonik mieszczący jeden słoik 0,9 ltr, oraz kartony mieszczące, ściśle, wielokrotność tych jednosłoikowych kartoników : 2szt, 4szt lub 6szt.
Z doświadczenia wiem, że tylko sporadycznie wysyła się większe ilości miodu, kurierem, czy paczką pocztową w szklanych opakowaniach. Potrzebna jest jeszcze folia bąbelkowa w rulonie(wystarczy 30cm szerokości), papier pakowy oraz taśma pakowa, recepturki i nożyk do tapet.
Odpowiednie kartony można nabyć w firmach produkujących opakowania kartonowe, tam też przeważnie można nabyć folię bąbelkową w rulonach o odpowiedniej szerokości. Kartony kupuje się przeważnie w paczkach po 20 sztuk.
Przygotowany słoik zawijamy ciasno w folię bąbelkową, minimum dwie warstwy, odcinamy nożykiem do tapet i zakładamy na zrolowaną folię gumkę recepturkę. Folia na słoiku jest z każdej strony szersza o 7 cm. Zaginamy ją od spodu i wsuwamy do pojedynczego kartonika, to samo czynimy z górą i zamykamy kartonik oklejając go taśma. Wysyłając cztery słoiki, czynność tę powtarzamy jeszcze trzykrotnie. Tak przygotowane 4 kartoniki pakujemy do zbiorczego kartonu, solidnie taśmujemy. Osobiście owijam jeszcze karton zbiorczy papierem pakowym i starannie oklejam kolorową taśmą pakową z nadrukami w stylu „od pszczelarza z pasją” zgodnie z zasadą, że klient kupuje oczami. U kuriera, czy na poczcie dajemy jeszcze naklejki " ostrożnie szło". Tak przygotowany towar do wysyłki jest bezpieczny w transporcie, a koszt jednostkowy opakowania, w opisanym przypadku, w przeliczeniu na jedną sztukę, nie przekracza 4 zł - co należy uwzględnić w cenie towaru.
henry650
2015-10-26 08:04:48
ładnie opisana wysylka tez pakuje podobnie z tym ze jeszcze wszystko zabezpieczam styropianem a mimo to w paczce z osmioma sloikami jeden sie uszkodzil czyli ktos olal ze byly naklejki sotroznie a za taki napis jest doplata polowe wartosci oplaty bez napisu
henry650
2015-10-26 08:04:48
ładnie opisana wysylka tez pakuje podobnie z tym ze jeszcze wszystko zabezpieczam styropianem a mimo to w paczce z osmioma sloikami jeden sie uszkodzil czyli ktos olal ze byly naklejki sotroznie a za taki napis jest doplata polowe wartosci oplaty bez napisu
blondynekkrk
2015-10-26 18:01:53
Właśnie miałem pytać ile kosztuje takie przygotowanie wysyłki. 4 zł to koszt jeszcze bez kosztów transportu. Wysyłacie miód kurierem, Pocztą Polską czy korzystacie z Paczkomatów?
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1