Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Cukier szkodliwy dla pszczół Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 8581Zaloguj się aby obserwować temat
blondynekkrk
2015-10-18 09:36:40
Czy jest coś takiego jak cukier szkodliwy dla pszczół? Czy do podkarmiania pszczół można używać każdego rodzaju cukru?
Bolo
2015-10-18 10:03:08
Gotowanie cukru jest szkodliwe dla pszczół. Chyba nie ma znaczenia jaki to cukier. Ja podkarmiałem ,, słodką łyżeczką ''
blondynekkrk
2015-10-19 18:17:03
Dlaczego gotowanie cukru jest szkodliwe dla pszczół? I przy okazji mam pytanie, czy cukier trzcinowy się nadaje do podkarmiania pszczół, czy nie?
Maras62
2015-10-20 21:40:40
Zakarmiam kilka lat cukrem i nic się nie dzieje. Jeśli nie ma dodatków , oszustwa przy produkcji nie ma obaw.Choć niektórzy narzekają na cukier ,np po spadku rodzin.
Ja leję ciepłą wodę z kranu , proporcja 1:1 i mieszam wiertarką.Szybko , sprawnie.
oro54
2015-10-20 21:45:38
„Gotowanie cukru jest szkodliwe dla pszczół” - jest to zarazem, i prawda i nieprawda. Cukier (sacharoza) jest głównym i najlepszym substytutem nektaru dla pszczół. „ co więcej, pszczoły przedkładają sacharozę nad miód, inwert sacharozowy oraz syrop ze skrobi kukurydzianej” - cyt. z książki dr hab. Zbigniewa Lipińskiego „Żywienie pszczół miodnych”.
Jednym z przepisów na ciasto miodowo-cukrowe zwane kandem jest przepis oparty na gotowaniu cukru i miodu w odpowiedniej proporcji i w odpowiedniej temperaturze oscylującej wokół 118 stopni Celsjusza.
Kto jeszcze pamięta o stosowanych do podkarmiania płytkach cukrowych? Przygotowanie ich polegało na gotowaniu roztworu cukru w proporcjach 1 kg cukru i 0,5 litra wody, w taki sposób, aby roztwór ten stopniowo zagęścić. Otrzymany syrop wylewano na pakowy papier i po jego zastygnięciu łamano na odpowiednie płytki wraz z papierem na którym zastygły. Zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku należało gotujące się roztwory pilnować, aby nie dopuścić do przypalenia się cukru. Przypalony cukier jest bardzo szkodliwy dla pszczół. Przepisy te poszły w zapomnienie, ponieważ ich realizacja była bardzo pracochłonna. Piszący te słowa, na własnej skórze, przekonał się ile czasu zajmowało przygotowanie tych pokarmów.
Pokarmy te zostały wyparte przez ciasto miodowo-cukrowe mieszane maszynowo, lub przez ich gotowe namiastki, które są produkowane przez wyspecjalizowane firmy. Postępu technologicznego nie da się zatrzymać, a czy to jest lepsze dla pszczół? Tego nie wiem. Jedno jest pewne – pszczelarz ma mniej pracy.
Czy cukier trzcinowy nadaje się do karmienia pszczół ? Nigdy nie karmiłem pszczół tym cukrem, ale parę lat temu przez forum Polanki przetoczyła się dyskusja na ten temat. Konkluzja była jedna - nie nadaje się jako pokarm, na którym pszczoły zimują.
blondynekkrk
2015-10-24 08:49:24
Co to cukru trzcinowego to zapytałem z czystej ciekawości. Jest on droższy od "normalnego" cukru... i to w sumie dużo droższy. Pszczelarzy mógłby wtedy zbankrutować:)
To jeszcze zadam pytanie (może głupie) ale pewnie wielu może zaciekawi. A co ze słodzikami? Czy można w pasiece wykorzystywać słodziki? W internecie nie znalazłem na to pytanie odpowiedzi.
henry650
2015-10-25 20:22:26
Cukier czcinowy w PL jest drozszy ale w UK karmilem takim cukrem cena taka sama jak z burakow zimowla nie zauwazylem roznicy
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1