Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Cukier szkodliwy dla pszczół Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 8581

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2015-10-18 09:36:40

Czy jest coś takiego jak cukier szkodliwy dla pszczół? Czy do podkarmiania pszczół można używać każdego rodzaju cukru?

Bolo

2015-10-18 10:03:08

Gotowanie cukru jest szkodliwe dla pszczół. Chyba nie ma znaczenia jaki to cukier. Ja podkarmiałem ,, słodką łyżeczką ''

blondynekkrk

2015-10-19 18:17:03

Dlaczego gotowanie cukru jest szkodliwe dla pszczół? I przy okazji mam pytanie, czy cukier trzcinowy się nadaje do podkarmiania pszczół, czy nie?

Maras62

2015-10-20 21:40:40

Zakarmiam kilka lat cukrem i nic się nie dzieje. Jeśli nie ma dodatków , oszustwa przy produkcji nie ma obaw.Choć niektórzy narzekają na cukier ,np po spadku rodzin.
Ja leję ciepłą wodę z kranu , proporcja 1:1 i mieszam wiertarką.Szybko , sprawnie.

oro54

2015-10-20 21:45:38

„Gotowanie cukru jest szkodliwe dla pszczół” - jest to zarazem, i prawda i nieprawda. Cukier (sacharoza) jest głównym i najlepszym substytutem nektaru dla pszczół. „ co więcej, pszczoły przedkładają sacharozę nad miód, inwert sacharozowy oraz syrop ze skrobi kukurydzianej” - cyt. z książki dr hab. Zbigniewa Lipińskiego „Żywienie pszczół miodnych”.
Jednym z przepisów na ciasto miodowo-cukrowe zwane kandem jest przepis oparty na gotowaniu cukru i miodu w odpowiedniej proporcji i w odpowiedniej temperaturze oscylującej wokół 118 stopni Celsjusza.
Kto jeszcze pamięta o stosowanych do podkarmiania płytkach cukrowych? Przygotowanie ich polegało na gotowaniu roztworu cukru w proporcjach 1 kg cukru i 0,5 litra wody, w taki sposób, aby roztwór ten stopniowo zagęścić. Otrzymany syrop wylewano na pakowy papier i po jego zastygnięciu łamano na odpowiednie płytki wraz z papierem na którym zastygły. Zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku należało gotujące się roztwory pilnować, aby nie dopuścić do przypalenia się cukru. Przypalony cukier jest bardzo szkodliwy dla pszczół. Przepisy te poszły w zapomnienie, ponieważ ich realizacja była bardzo pracochłonna. Piszący te słowa, na własnej skórze, przekonał się ile czasu zajmowało przygotowanie tych pokarmów.
Pokarmy te zostały wyparte przez ciasto miodowo-cukrowe mieszane maszynowo, lub przez ich gotowe namiastki, które są produkowane przez wyspecjalizowane firmy. Postępu technologicznego nie da się zatrzymać, a czy to jest lepsze dla pszczół? Tego nie wiem. Jedno jest pewne – pszczelarz ma mniej pracy.
Czy cukier trzcinowy nadaje się do karmienia pszczół ? Nigdy nie karmiłem pszczół tym cukrem, ale parę lat temu przez forum Polanki przetoczyła się dyskusja na ten temat. Konkluzja była jedna - nie nadaje się jako pokarm, na którym pszczoły zimują.

blondynekkrk

2015-10-24 08:49:24

Co to cukru trzcinowego to zapytałem z czystej ciekawości. Jest on droższy od "normalnego" cukru... i to w sumie dużo droższy. Pszczelarzy mógłby wtedy zbankrutować:)

To jeszcze zadam pytanie (może głupie) ale pewnie wielu może zaciekawi. A co ze słodzikami? Czy można w pasiece wykorzystywać słodziki? W internecie nie znalazłem na to pytanie odpowiedzi.

henry650

2015-10-25 20:22:26

Cukier czcinowy w PL jest drozszy ale w UK karmilem takim cukrem cena taka sama jak z burakow zimowla nie zauwazylem roznicy

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski