Forum pszczelarskie - Produkty pszczele
Jak przeliczyć wosk na węzę ? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2030Zaloguj się aby obserwować temat
Ola
2015-10-17 22:25:15
Witam wszystkich, czy możecie mi podpowiedzieć ile kg wosku muszę zakupić ,abym otrzymała węzę do 10 uli wielkopolskich 12 ramkowych każdy po dwa korpusy i jedna pół nadstawka?
blondynekkrk
Ola
2015-10-18 11:18:04
Witam,
Dzięki bardzo blondynekkrk już zrobiłam sobie wyliczenia mam nadzieje , że słuszne:-)
Pozdrawiam
blondynekkrk
2015-10-18 20:17:52
@Ola, dzięki owej tabelce, czy znalazłaś jakiś wzór?
Ola
2015-10-18 20:21:49
@bondynekkrk na podstawie powyższej tabelki zrobiłam wyliczenie, skonsultowałam to z doświadczonym pszczelarzem i zgodził się z moimi wynikami.Nie ukrywam ,że trochę mnie uświadomił co do źródła z którego mam się zaopatrzyć w wosk, ale to już nie temat na forum:-)
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
blondynekkrk
2015-10-19 18:11:25
@Ola zdradź proszę szczegóły, nie mówię o firmie (bo pewnie o tym też wspomniał) ale o tym, na co zwrócić uwagę. Będzie to z pożytkiem dla każdego :)
Ola
2015-10-19 18:46:43
Witam,
nie jest to wielka tajemnica ...:-)tak jak i w życiu bywa tak i tutaj w świecie pszczelarskim są ludzie i LUDZISKA...chodzi o to ,że często zdarzają się oszuści , którzy dokładają najróżniejsze świństwa do węzy .Czyli kupowanie węzy to tak jak gra w totolotka,albo masz szczęście i trafisz na uczciwego sprzedawcę ,ale szczęścia ci zabraknie i wtedy jest problem na wiosnę , bo pszczoły nie odbudowują tak jak trzeba i jest klops:-)Postanowiłam , więc ,że zakupię węzę czy też wosk z rożnych źródeł być może będę miała szczęście:-)bardzo na to liczę i życzę wszystkim powodzenie w tej właśnie kwestii .
Po rozmowie telefonicznej ze znajomym , dowiedziałam się ,że istniały nawet przypadki , kiedy w środku wosku była cegła. Oczywiście to skrajne przypadki, ale się zdarzają .Wiem ,że ludzie dla pieniędzy są w stanie zrobić wiele...
Ja może zbyt naiwnie , ale wierzę , że mi się uda ominąć takich sprzedawców i tego Wam wszystkim życzę:-):-):-)
Pozdrawiam
Ola
2015-10-19 18:46:43
Witam,
nie jest to wielka tajemnica ...:-)tak jak i w życiu bywa tak i tutaj w świecie pszczelarskim są ludzie i LUDZISKA...chodzi o to ,że często zdarzają się oszuści , którzy dokładają najróżniejsze świństwa do węzy .Czyli kupowanie węzy to tak jak gra w totolotka,albo masz szczęście i trafisz na uczciwego sprzedawcę ,ale szczęścia ci zabraknie i wtedy jest problem na wiosnę , bo pszczoły nie odbudowują tak jak trzeba i jest klops:-)Postanowiłam , więc ,że zakupię węzę czy też wosk z rożnych źródeł być może będę miała szczęście:-)bardzo na to liczę i życzę wszystkim powodzenie w tej właśnie kwestii .
Po rozmowie telefonicznej ze znajomym , dowiedziałam się ,że istniały nawet przypadki , kiedy w środku wosku była cegła. Oczywiście to skrajne przypadki, ale się zdarzają .Wiem ,że ludzie dla pieniędzy są w stanie zrobić wiele...
Ja może zbyt naiwnie , ale wierzę , że mi się uda ominąć takich sprzedawców i tego Wam wszystkim życzę:-):-):-)
Pozdrawiam
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026