Forum pszczelarskie - Produkty pszczele
Jak przeliczyć wosk na węzę ? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 1982Zaloguj się aby obserwować temat
Ola
2015-10-17 22:25:15
Witam wszystkich, czy możecie mi podpowiedzieć ile kg wosku muszę zakupić ,abym otrzymała węzę do 10 uli wielkopolskich 12 ramkowych każdy po dwa korpusy i jedna pół nadstawka?
blondynekkrk
Ola
2015-10-18 11:18:04
Witam,
Dzięki bardzo blondynekkrk już zrobiłam sobie wyliczenia mam nadzieje , że słuszne:-)
Pozdrawiam
blondynekkrk
2015-10-18 20:17:52
@Ola, dzięki owej tabelce, czy znalazłaś jakiś wzór?
Ola
2015-10-18 20:21:49
@bondynekkrk na podstawie powyższej tabelki zrobiłam wyliczenie, skonsultowałam to z doświadczonym pszczelarzem i zgodził się z moimi wynikami.Nie ukrywam ,że trochę mnie uświadomił co do źródła z którego mam się zaopatrzyć w wosk, ale to już nie temat na forum:-)
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
blondynekkrk
2015-10-19 18:11:25
@Ola zdradź proszę szczegóły, nie mówię o firmie (bo pewnie o tym też wspomniał) ale o tym, na co zwrócić uwagę. Będzie to z pożytkiem dla każdego :)
Ola
2015-10-19 18:46:43
Witam,
nie jest to wielka tajemnica ...:-)tak jak i w życiu bywa tak i tutaj w świecie pszczelarskim są ludzie i LUDZISKA...chodzi o to ,że często zdarzają się oszuści , którzy dokładają najróżniejsze świństwa do węzy .Czyli kupowanie węzy to tak jak gra w totolotka,albo masz szczęście i trafisz na uczciwego sprzedawcę ,ale szczęścia ci zabraknie i wtedy jest problem na wiosnę , bo pszczoły nie odbudowują tak jak trzeba i jest klops:-)Postanowiłam , więc ,że zakupię węzę czy też wosk z rożnych źródeł być może będę miała szczęście:-)bardzo na to liczę i życzę wszystkim powodzenie w tej właśnie kwestii .
Po rozmowie telefonicznej ze znajomym , dowiedziałam się ,że istniały nawet przypadki , kiedy w środku wosku była cegła. Oczywiście to skrajne przypadki, ale się zdarzają .Wiem ,że ludzie dla pieniędzy są w stanie zrobić wiele...
Ja może zbyt naiwnie , ale wierzę , że mi się uda ominąć takich sprzedawców i tego Wam wszystkim życzę:-):-):-)
Pozdrawiam
Ola
2015-10-19 18:46:43
Witam,
nie jest to wielka tajemnica ...:-)tak jak i w życiu bywa tak i tutaj w świecie pszczelarskim są ludzie i LUDZISKA...chodzi o to ,że często zdarzają się oszuści , którzy dokładają najróżniejsze świństwa do węzy .Czyli kupowanie węzy to tak jak gra w totolotka,albo masz szczęście i trafisz na uczciwego sprzedawcę ,ale szczęścia ci zabraknie i wtedy jest problem na wiosnę , bo pszczoły nie odbudowują tak jak trzeba i jest klops:-)Postanowiłam , więc ,że zakupię węzę czy też wosk z rożnych źródeł być może będę miała szczęście:-)bardzo na to liczę i życzę wszystkim powodzenie w tej właśnie kwestii .
Po rozmowie telefonicznej ze znajomym , dowiedziałam się ,że istniały nawet przypadki , kiedy w środku wosku była cegła. Oczywiście to skrajne przypadki, ale się zdarzają .Wiem ,że ludzie dla pieniędzy są w stanie zrobić wiele...
Ja może zbyt naiwnie , ale wierzę , że mi się uda ominąć takich sprzedawców i tego Wam wszystkim życzę:-):-):-)
Pozdrawiam
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1