Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Dlaczego pszczoły wyrzucają larwy z ula? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 10304

Zaloguj się aby obserwować temat

Bolo

2015-10-16 19:47:39

Witam, dlaczego pszczoły wyrzucają z ula larwy ?

michal1972

2015-10-16 19:55:37

Witaj Bolo. Najprawdopodobniej ma to związek z występowaniem roztoczy Varroa destructor. Udowodniono, że pszczoły są higienicznymi owadami. Choć jest to brutalne, otwierają komórki woskowe i wyrzucają zakażone larwy. W ten sposób oczyszczają ul i dają szansę na przetrwanie innym.

Rozumiem, że pytasz ogólnie, a nie że masz w tej chwili taki problem?

Bolo

2015-10-16 21:06:11

Właśnie zauważyłem to u siebie. Tylko nie warroza... Przeraża mnie to, bo to moja pierwsza zimowla. Stosowałem paski i apiwarol.

blondynekkrk

2015-10-16 22:11:35

O kurcze, strasznie dziwna sprawa. Myślałem tak jak Michał, że to jest wina porażenia warrozą... Masz może jakieś zdjęcia lub filmik? We wszystkich ulach masz taki problem, czy w jednym?

oro54

2015-10-16 23:27:39

Dzisiaj korzystając z pogody skontrolowałem w jednej z moich pasiek wszystkie dna dennic. Wszędzie leżały martwe pszczoły od kilkunastu do kilkudziesięciu sztuk. Wśród leżących pszczół bywało po kilka sztuk z niewykształconymi skrzydełkami, inne miały jakby krótsze odwłoki, warrozy i larw w osypie było niewiele – pojedyncze sztuki. Wszystko to wskazuje na uszkodzenie czerwiu przez warrozę. Po wyczyszczeniu dennic zastosowałem kontrolne odymianie rodzin tabletkami Apiwarolu. Jutro będę widział efekty tego zabiegu. Czekam z niepokojem :-(

Lukasz_Baniak

2015-10-17 10:56:15

Jest jeszcze taka kwestia, że ostatnie noce były chłodne. Pewnie twoje rodziny były nie za silne i miały problem z ogrzaniem czerwia. To spowodowało, że jego część zamarła. Larwy które nie przeżyły zostały wyrzucone poza ul.

W takiej sytuacji najlepiej byłoby żebyś ścieśnił gniazdo, tak aby wszystkie ramki były obsiadane przez pszczoły.

Inną kwestią może być głód. W takie sytuacji w pierwszej kolejności z ula wyrzucane są z ula trutnie, później czerw trutowy, a na końcu czerw.

Może też być taka sytuacja, że motylica opanowała czerw i to ona wyciska czerw na zewnątrz.

factis

2015-10-25 15:05:30

I jak Bolo, udało Ci się wyjaśnić tą sytuację? Kilka powodów zostało tutaj wymienionych.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Agua fresca z borówek

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Bastani – perskie lody szafranowe