Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Dlaczego pszczoły wyrzucają larwy z ula? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 9820

Zaloguj się aby obserwować temat

Bolo

2015-10-16 19:47:39

Witam, dlaczego pszczoły wyrzucają z ula larwy ?

michal1972

2015-10-16 19:55:37

Witaj Bolo. Najprawdopodobniej ma to związek z występowaniem roztoczy Varroa destructor. Udowodniono, że pszczoły są higienicznymi owadami. Choć jest to brutalne, otwierają komórki woskowe i wyrzucają zakażone larwy. W ten sposób oczyszczają ul i dają szansę na przetrwanie innym.

Rozumiem, że pytasz ogólnie, a nie że masz w tej chwili taki problem?

Bolo

2015-10-16 21:06:11

Właśnie zauważyłem to u siebie. Tylko nie warroza... Przeraża mnie to, bo to moja pierwsza zimowla. Stosowałem paski i apiwarol.

blondynekkrk

2015-10-16 22:11:35

O kurcze, strasznie dziwna sprawa. Myślałem tak jak Michał, że to jest wina porażenia warrozą... Masz może jakieś zdjęcia lub filmik? We wszystkich ulach masz taki problem, czy w jednym?

oro54

2015-10-16 23:27:39

Dzisiaj korzystając z pogody skontrolowałem w jednej z moich pasiek wszystkie dna dennic. Wszędzie leżały martwe pszczoły od kilkunastu do kilkudziesięciu sztuk. Wśród leżących pszczół bywało po kilka sztuk z niewykształconymi skrzydełkami, inne miały jakby krótsze odwłoki, warrozy i larw w osypie było niewiele – pojedyncze sztuki. Wszystko to wskazuje na uszkodzenie czerwiu przez warrozę. Po wyczyszczeniu dennic zastosowałem kontrolne odymianie rodzin tabletkami Apiwarolu. Jutro będę widział efekty tego zabiegu. Czekam z niepokojem :-(

Lukasz_Baniak

2015-10-17 10:56:15

Jest jeszcze taka kwestia, że ostatnie noce były chłodne. Pewnie twoje rodziny były nie za silne i miały problem z ogrzaniem czerwia. To spowodowało, że jego część zamarła. Larwy które nie przeżyły zostały wyrzucone poza ul.

W takiej sytuacji najlepiej byłoby żebyś ścieśnił gniazdo, tak aby wszystkie ramki były obsiadane przez pszczoły.

Inną kwestią może być głód. W takie sytuacji w pierwszej kolejności z ula wyrzucane są z ula trutnie, później czerw trutowy, a na końcu czerw.

Może też być taka sytuacja, że motylica opanowała czerw i to ona wyciska czerw na zewnątrz.

factis

2015-10-25 15:05:30

I jak Bolo, udało Ci się wyjaśnić tą sytuację? Kilka powodów zostało tutaj wymienionych.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie