Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół
Dlaczego pszczoły wyrzucają larwy z ula? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 9820Zaloguj się aby obserwować temat
Bolo
2015-10-16 19:47:39
Witam, dlaczego pszczoły wyrzucają z ula larwy ?
michal1972
2015-10-16 19:55:37
Witaj Bolo. Najprawdopodobniej ma to związek z występowaniem roztoczy Varroa destructor. Udowodniono, że pszczoły są higienicznymi owadami. Choć jest to brutalne, otwierają komórki woskowe i wyrzucają zakażone larwy. W ten sposób oczyszczają ul i dają szansę na przetrwanie innym.
Rozumiem, że pytasz ogólnie, a nie że masz w tej chwili taki problem?
Bolo
2015-10-16 21:06:11
Właśnie zauważyłem to u siebie. Tylko nie warroza... Przeraża mnie to, bo to moja pierwsza zimowla. Stosowałem paski i apiwarol.
blondynekkrk
2015-10-16 22:11:35
O kurcze, strasznie dziwna sprawa. Myślałem tak jak Michał, że to jest wina porażenia warrozą... Masz może jakieś zdjęcia lub filmik? We wszystkich ulach masz taki problem, czy w jednym?
oro54
2015-10-16 23:27:39
Dzisiaj korzystając z pogody skontrolowałem w jednej z moich pasiek wszystkie dna dennic. Wszędzie leżały martwe pszczoły od kilkunastu do kilkudziesięciu sztuk. Wśród leżących pszczół bywało po kilka sztuk z niewykształconymi skrzydełkami, inne miały jakby krótsze odwłoki, warrozy i larw w osypie było niewiele – pojedyncze sztuki. Wszystko to wskazuje na uszkodzenie czerwiu przez warrozę. Po wyczyszczeniu dennic zastosowałem kontrolne odymianie rodzin tabletkami Apiwarolu. Jutro będę widział efekty tego zabiegu. Czekam z niepokojem :-(
Lukasz_Baniak
2015-10-17 10:56:15
Jest jeszcze taka kwestia, że ostatnie noce były chłodne. Pewnie twoje rodziny były nie za silne i miały problem z ogrzaniem czerwia. To spowodowało, że jego część zamarła. Larwy które nie przeżyły zostały wyrzucone poza ul.
W takiej sytuacji najlepiej byłoby żebyś ścieśnił gniazdo, tak aby wszystkie ramki były obsiadane przez pszczoły.
Inną kwestią może być głód. W takie sytuacji w pierwszej kolejności z ula wyrzucane są z ula trutnie, później czerw trutowy, a na końcu czerw.
Może też być taka sytuacja, że motylica opanowała czerw i to ona wyciska czerw na zewnątrz.
factis
2015-10-25 15:05:30
I jak Bolo, udało Ci się wyjaśnić tą sytuację? Kilka powodów zostało tutaj wymienionych.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1