Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź
zasiedlanie ula Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2955Zaloguj się aby obserwować temat
norkok
2015-10-01 19:43:29
Witam serdecznie, jestem początkującym pszczelarzem, chce w przyszły roku dołączyć do kolegi który ma kilka uli Warszawskich Ja w okresie zimowym będę budował kilka uli Wielkopolskich, trochę poczytałem na forum i w sieci, powiem szczerze jest kilkanaście opcji dotyczących mojego pytania a mianowicie,
chciałbym zasiedlić Moje ule z uli kolegi oczywiście jest problem z wielkością ramek,
Ja chcę zrobić tak, w ulach kolegi doprowadzić do nastroju rojowego by zaczęły budować matecznik wtedy postawić dwa korpusy Wielkopolskiego bo ramka jest dłuższa i zabrać ramkę z pszczołami siedzącymi i matecznikiem plus jedna ramka z czerwem dodać dwie ramki Wielkopolskie z węzą by zaczęły budować na nich jak już zabudują dodać następne i powoli wyjmować ramki Warszawskie czy to zda egzamin
oro54
2015-10-01 21:30:37
Witam!
Przy odrobinie cierpliwości wszystko można wykonać, lecz po co komplikować koledze, sobie i pszczołom życie? Ponadto, rodzina która wejdzie w nastrój rojowy przestaje gromadzić miód i sezon pszczelarski jest stracony.
Wystarczy wiosną zamówić u jakiegoś pszczelarza wczesne odkłady na ramce wielkopolskiej. Wczesne odkłady są wprawdzie droższe, ale bez problemu w sezonie staną się silnymi rodzinami. Odkładowa rodzinka ma już oznakowaną, czerwiącą matkę z danego roku, zapasy i dwie lub trzy ramki czerwiu w zależności od umowy z pszczelarzem.
Życzę powodzenia w przygodzie z pszczołami :-)
banan
2015-10-02 07:19:20
hej, rowniez uwazam, ze lepszym rozwiazaniem jest zapisanie sie na odklad na ramce wielkopolskiej od sprawdzonego pszczelarza. swiadome wprowadzanie rodziny w nastroj rojowy jest dosc niebezpieczne - oslabia sie bardzo rodzine. straci i twoj kolega, i ty.
michal1972
2015-10-02 18:51:07
Norkok, pomysł cwany ale niestety nie uda Ci się go zrealizować. Pszczoły wyjdą z ula. Jak będziesz miał szczęście, to osiądą gdzieś w pobliżu. Jak nie, to licz się z zabawą w detektywa. Na rozwiązanie zagadki będziesz miał 3 dni...
Lukasz_Baniak
2015-10-03 08:48:00
Nie powiem, na ciekawy pomysł wpadłeś. Mimo to zgodzę się z przedmówcami, że raczej nic z tego nie będzie... chociaż... Możesz mi wytłumaczyć, co to znaczy "dołączy do kolegi"? Wspólnie będziecie prowadzić pasiekę? Jeżeli tak, to pozostanie Ci tylko kupić matkę i po problemie. Odkłady weźmiesz od kolegi. Koszty pszczelarzenia (w tym zakupu miodarki, odstojników, itd.) podzielicie na dwóch. Ewentualnie jeżeli robisz ule, to przez zimę ogarnij o kilka więcej. Albo będziesz miał na zapas (poszerzenie pasieki), albo sprzedaż i za to kupisz matki i resztę sprzętu.
norkok
2015-10-03 16:09:18
witam dzięki za podpowiedzi
co do wyjścia pszczół z ula to planowałem zrobić tak że jak zaczną budować matecznik to zabrać ramkę z matecznik i pszczołami siedzących na niej plus dwie ramki z czerwem i tak stworzyć w nowym ulu rodzinę co do dołączenia do kolegi to on już maila uli ja teraz buduje i chce do nie dostawać i wpadłem na pomysł ze taniej będzie rozmnobyć jego pszczoly niż kupować odkłady wiem że z miodu nici ale nie zależy mi by odrazu brać hektolitrami wystarczy że rodziny do zimy by się odbudowaly i były silne w następnym roku by się odwdzięczyć co wy na to
norkok
2015-10-03 16:11:21
przepraszam za błędy pisze z telefonu
norkok
2015-10-03 16:14:15
kolega cały sprzęt ma chodzi mi czy taki sposób z matecznik i by wypalił czytałem że jeden odklad to 300zl buduje 10 uli więc kosz jest spory i nie wiadomo co się kupuje każdy zachwala że są super miododajne że silne a od z jego przynajmniej wiemy że wszystko ok
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026