Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Co można znaleźć w propolisie poza propolisem? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5926

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3

Misteriosa

2015-09-27 19:51:23

Witam
kilka dni temu zakupiłam propolis. Poza propolisem znalazłam tam:
- styropian
- kawałki drewna
- druty
- martwe pszczoły
- kawałek materiału
- włosy (jakby ludzkie)

Czy kupując propolis muszę być przygotowana na takie niespodzianki? Do czego w ogóle potrzebne są druty i styropian przy produkcji propolisu?
Czy rzetelny pszczelarz wybiera to wszystko z propolisu czy raczej nie bawi się w przebieranie? Kupiłam propolis z myślą o przykładaniu go do dziąseł, teraz trochę obawiam się czy mogę to robić bezpiecznie, a z lupą całej torebki propolisu nie przejrzę...

Pozdrawiam

Aga

Lukasz_Baniak

2015-09-27 21:31:34

Agnieszko, propolis zeskrobuje się ze wszystkich miejsc w ulu, w których pszczoły złożyły jego grubszą warstwę. Skrobie się ściany ula, dno, wylotek oraz ramki. Pozyskany w ten sposób propolis jest niskiej jakości ze względu na dużą ilość zanieczyszczeń. Poza martwymi pszczołami, larwami mola woskowego, woskiem pszczelim, kawałkami drewna można napotkać także kawałki słomy i właśnie styropian - czyli elementy służące do ocieplenia ula.

Mimo to jeżeli pszczelarz jest rzetelny to powinien przed sprzedażą pozyskany propolis oczyścić. Jak widać w Twoim przypadku tak się nie stało, o czym chyba najlepiej świadczy to, że w propolisie znalazłaś włosy...

To nie pszczelarz, a brudas. Oddaj mu "to coś" albo zgłoś do Powiatowego Lekarza Weterynarii. Właśnie takie osoby psują nam tylko opinię...

Misteriosa

2015-09-27 22:02:44

Uff ulżyło mi...Myślałam, że za każdym razem jak kupię propolis będę trafiała na takie niespodzianki. Oddać już tego nie mogę bo część wyrzuciłam.

Niezmiernie ciekawi mnie obecność drutów w opakowaniu z propolisem. Do czego one mogły być wykorzystywane?

Myślę, że część propolisu postaram się przebrać i użyć. Na co jeszcze poza wymienionymi przeze mnie rzeczami powinnam uważać? Co mogę znaleźć w nieoczyszczonym propolisie, a co może jest trudne na pierwszy rzut oka do rozpoznania?

W niektórych kawałkach propolisu były jakby zatopione kawałki pszczół. Czy to znaczy, że każdy większy kawałek może mieć w sobie pszczoły i powinnam każdy z nich podzielić na malutkie cząsteczki żeby się upewnić?

blondynekkrk

2015-09-27 23:14:48

Pszczelarzem co prawda nie jestem i nie bardzo mam jak Ci pomóc, ale chciałem spytać z ciekawości, czy mogłabyś dodać jakieś zdjęcia jak ten produkt wygląda? Jak piszesz druty to mam bardzo równe wyobrażenia :)

Lukasz_Baniak

2015-09-28 18:31:53

Agnieszko, jak wspomniałem wcześniej, propolis skrobie się także i z ramek. Pszczelarze ramki drutują, a następnie wklejają węzę. Stąd najprawdopodobniej pojawił się i drut.

Wcześniej napisałem, że kupiłaś propolis od kogoś, kto nie powinien być nazywany pszczelarzem. Pszczelarz to osoba, która dba o higienę nie mniej niż pszczoły (a pszczoły są jednymi z najbardziej higienicznych owadów na świecie).

Przerażę Cię jeszcze czymś. Zdarza się, że pszczoły natrafiają na intruza, który dostanie się do ula. Mówiąc o intruzie mam na myśli np. mysz. Nie dadzą rady jej "wynieść" poza ul, dlatego powlekają ciało szkodnika propolisem, żeby zabezpieczyć je przed rozkładem. Brzmi troszkę jak scena rodem z czasów faraonów? Coś w tym jest. Pszczoły mumifikują w ten sposób intruzów, ale i czasem inne owady, w tym też inne pszczoły.

Nie wiem jak duże kawałki propolisu kupiłaś. Zwykle nie są zbyt duże.

Misteriosa

2015-09-28 19:13:11

Dzwoniłam do osoby, u której kupiłam propolis. Pani była zdziwiona moim telefonem, jednak dostanę zwrot pieniędzy.

Dziękuję za pomoc:)

blondynekkrk, oto zdjęcia :

Załączniki:

Co można znaleźć w propolisie poza propolisem?Co można znaleźć w propolisie poza propolisem?Co można znaleźć w propolisie poza propolisem?

blondynekkrk

2015-09-28 20:35:06

Dziękuję za zdjęcia :) Aż takiego "brudu" nie wyobrażałem sobie z tego co napisałaś. Myśląc o drucie też myślałem o czymś innym :) Dobrze, że dostaniesz zwrot pieniędzy. Chyba sumienie ruszyło tego pseudo pszczelarza :)

oro54

2015-09-28 22:02:01

Masakra. To człowiek martwi się, sprzedając propolis, o śladowe ilości drobinek wosku, a tutaj w sprzedaży nieprzebrane zeskrobki z ramek, czy boków ula. Obecnie pozyskując propolis stosuje się specjalne kraty, które pszczoły zalepiają kitem, ale nie są to duże ilości. W zależności od linii pszczół można odebrać rodzinie od 3 - 5dkg. Patrząc na zamieszczone fotografie wiem, że od takiego "pszczelarza" miodu także bym nie kupił. Za duże ryzyko.

Strony: 1 2 3

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Klasyczna truskawka z miodem

Naleśniki bananowe z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią