Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria

Chiński stragan i zatrzęsienie pszczół [filmik] Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1777

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2015-08-21 21:01:38

Chyba ktoś źle zlokalizował swoją pasiekę ;) Ewidentnie za blisko chińskiego straganu!

Lukasz_Baniak

2015-08-22 17:21:45

To wygląda na jakiś chiński przysmak. Nie wiem co to Bee Mochi. Szukając w internecie znalazłem tylko tyle, że Mochi to jakiś rodzaj słodyczy chińskich. A przedrostek Bee oznacza pewnie tyle, że pszczoły go bardzo lubią... co widać po filmiku.

michal1972

2015-08-23 08:55:22

Koledzy, mochi to tradycyjne japońskie klusko-ciastka robione z klejącego ryżu, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinako albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści yomogi. Tyle wikipedia.

Bee Mochi zapewne dlatego, że skoro mochi jest słodkie, to pszczoły się tym zainteresowały. Dziwi mnie to, że nie widzę tam os.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe