Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Jakie pszczoły do lasu? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 8098

Zaloguj się aby obserwować temat

glglow

2015-08-09 18:07:30

Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem forum i o ile temat umiejscawiam w złej kategorii z góry przepraszam.

Czy może ktoś podpowie jaką rasę i linię pszczół powinienem zastosować prowadzc pasiekę w lesie.
Las iglasty ( sosna ) gęsto porośnięty kruszyną jarzębiną w niższych piętrach jeżyna leśna, borówka, jagoda czarna oraz miejscami sporo wrzosów. Pasieka jest umiejscowiona w środku w/w lasu tak ,że pszczoły nie mają dostępu do jakichkolwiek użytków zielonych, łąk oraz innych miododajnych drzew.
W okolicy znajdują się diałki z młodym lasem brzozowym oraz pojedyńcze sporadycznie spotykane dęby.

Pasieka jest zlokalizowana w części wschodniej woj. lubelskiego.

Jak myślicie ile pni może wykarmić takie "pastwisko pszczele" tak aby nie przesadzić?

Na chwilę obecną zlokalizowałem w tym miejscu 9 rodzin w ulach warszawskich zwykłych na kraince.

W przyszłym roku chciałbym zmienić system uli w mojej pasiece z Warszawskich zwykłych na Langstroth 3/4 o wymiarze europejskim.

Może nie tyle zmienić system co wprowadzić system uli korpusowych Langstroth. Mam sentyment do Warszawiaków i dość malowniczo wyglądają na leśnej działce także chciałbym je zostawić.

Może ktoś podpowie jak ekonomicznie mógłbym wykożystując posiadane już pszczoły w ulach wz. rozwinąć hodowlę w ulach Langstroth.

Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam.
Grzegorz

factis

2015-08-09 21:14:36

Witaj glglow! Nie mam doświadczenia z lokalizacją pasieki w lesie, ale jestem dość sceptycznie do tego nastawiony. Ptaki, kuny i inne zwierzaki leśne to poważne zagrożenie. Z drugiej strony piszesz, że są pożytki. Niestety las lasowi nierówny i niekoniecznie musi być tak, jak u kogoś innego. Z tego co wiem to większość pszczelarzy stawia pnie obok lasu, a nie w jego środku. W Twoim przypadku będziesz na pewno nastawiony na spadź i wrzos.

blondynekkrk

2015-08-11 19:45:11

@glglow bardzo zbudowane pytanie przygotowałeś :) Mam wrażenie, że nie wszyscy zaglądają do tego działu i zanim ktoś kto ma pojęcie odpowie Ci, minie dłuuuuuugi czas :)

Ja mogę powiedzieć, że z tego co poczytałem, to podobno prawie każda Krainka nada się do "pracy w lasie". Trzeba także wziąć pod uwagę odległości na jakie latają pszczoły i zastanowić się, czy są one ekonomiczne opłacalne.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili