Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa
Jakie pszczoły do lasu? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 8098Zaloguj się aby obserwować temat
glglow
2015-08-09 18:07:30
Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem forum i o ile temat umiejscawiam w złej kategorii z góry przepraszam.
Czy może ktoś podpowie jaką rasę i linię pszczół powinienem zastosować prowadzc pasiekę w lesie.
Las iglasty ( sosna ) gęsto porośnięty kruszyną jarzębiną w niższych piętrach jeżyna leśna, borówka, jagoda czarna oraz miejscami sporo wrzosów. Pasieka jest umiejscowiona w środku w/w lasu tak ,że pszczoły nie mają dostępu do jakichkolwiek użytków zielonych, łąk oraz innych miododajnych drzew.
W okolicy znajdują się diałki z młodym lasem brzozowym oraz pojedyńcze sporadycznie spotykane dęby.
Pasieka jest zlokalizowana w części wschodniej woj. lubelskiego.
Jak myślicie ile pni może wykarmić takie "pastwisko pszczele" tak aby nie przesadzić?
Na chwilę obecną zlokalizowałem w tym miejscu 9 rodzin w ulach warszawskich zwykłych na kraince.
W przyszłym roku chciałbym zmienić system uli w mojej pasiece z Warszawskich zwykłych na Langstroth 3/4 o wymiarze europejskim.
Może nie tyle zmienić system co wprowadzić system uli korpusowych Langstroth. Mam sentyment do Warszawiaków i dość malowniczo wyglądają na leśnej działce także chciałbym je zostawić.
Może ktoś podpowie jak ekonomicznie mógłbym wykożystując posiadane już pszczoły w ulach wz. rozwinąć hodowlę w ulach Langstroth.
Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam.
Grzegorz
factis
2015-08-09 21:14:36
Witaj glglow! Nie mam doświadczenia z lokalizacją pasieki w lesie, ale jestem dość sceptycznie do tego nastawiony. Ptaki, kuny i inne zwierzaki leśne to poważne zagrożenie. Z drugiej strony piszesz, że są pożytki. Niestety las lasowi nierówny i niekoniecznie musi być tak, jak u kogoś innego. Z tego co wiem to większość pszczelarzy stawia pnie obok lasu, a nie w jego środku. W Twoim przypadku będziesz na pewno nastawiony na spadź i wrzos.
blondynekkrk
2015-08-11 19:45:11
@glglow bardzo zbudowane pytanie przygotowałeś :) Mam wrażenie, że nie wszyscy zaglądają do tego działu i zanim ktoś kto ma pojęcie odpowie Ci, minie dłuuuuuugi czas :)
Ja mogę powiedzieć, że z tego co poczytałem, to podobno prawie każda Krainka nada się do "pracy w lasie". Trzeba także wziąć pod uwagę odległości na jakie latają pszczoły i zastanowić się, czy są one ekonomiczne opłacalne.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026