Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria

Przydatne porady kulinarne Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1522

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2015-08-07 07:53:48

Fajną rzecz znalazłem i chciałem się nią z Wami podzielić. Generalnie to są "Ciekawostki od Krystiana" z Selgrosowej gazetki. Faktycznie jest to dość spory zbiór przydatnych porad kulinarnych. Niby nie ma nic o miodzie ale porady te mogą się przydać przy przygotowywaniu potraw z miodem.

"Ogórek gruntowy nie będzie miał gorzkiego posmaku, gdy obierzemy go od jasnej do ciemnej strony."

"Przed zamrożeniem kalafiora zanurzmy go w wodzie z kwaskiem cytrynowym. Pozwala to zachować jego naturalną barwę."

"Po ugotowaniu i odcedzeniu buraków zalewamy je zimną wodą. Ułatwi to zdjęcie skórki."

"W skróceniu czasu gotowania ziemniaków pomoże nam łyżka margaryny dodana do wrzącej wody."

"Gdy chcemy zachować kształt i cenne witaminy szczypiorku oraz cebulki dymki, należy ciąć je za pomocą nożyczek bezpośrednio nad potrawą."

"Posmarujmy tarkę oliwą przed ścieraniem na niej skórki pomarańczy i cytryny."

"Przed zdjęciem skórki z pomidora zrób na spodzie nacięcie w kształcie krzyża, następnie zanurz go we wrzącej wodzie na około 30 sekund i na koniec zalej zimną wodą."

"Sałatę przechowujemy w lodówce najlepiej w zamkniętym pojemniku lub woreczku."

"Gorzki posmak bakłażana zniknie, jeżeli pokroimy go, obsypiemy solą i odstawimy na 30 minut. Następnie opłukujemy i dokładnie osuszamy warzywo za pomocą ręcznika papierowego."

"Pomarańcze, które mają w górnej części tzw. pępek (nierozwinięty owoc, który mieści się wewnątrz pomarańczy), nie mają pestek.

"Banany szybciej dojrzeją gdy włożymy je wraz z jabłkiem do foliowego woreczka."

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Szybki piernik z miodem na święta

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Kaczka z pieczarkami i miodem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami