Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Wyrok dla pszczelarza ze wsi Jaszczurowa Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 23144

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

blondynekkrk

2015-08-06 10:25:40

Słyszeliście może o sytuacji pana Mieczysława Jamroza? Krakowski Sąd Okręgowy kazał usunąć z pasieki kilkadziesiąt pni dlatego, że pszczoły przeszkadzały letnikom w wypoczynku. Pan Mieczysław ma 82 lata, a od 65 lat pszczelarzy, więc pewnie od dłuższego czasu pasieka była zlokalizowana w tamtym miejscu - czyli wcześniej niż letnicy... Co o tej sprawie sądzicie?

Dla tych co nie znają tematu odsyłam do artykułu: http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1628041,1,letnicy-pozywaja-pszczelarza-z-malopolskiego-jaszczurowa.read

Antoni

2015-08-06 21:57:16

Nie słyszałem wcześniej o tej sprawie. To chyba coś nowego. Mimo to wydaje mi się, że sąd jest niezawistny i działa w oparciu o przepisy prawa, a zatem tytuł pszczelarski oraz doświadczenie pszczelarza to jedno, a przepisy to drugie. Trzeba je respektować.

blondynekkrk

2015-08-07 07:56:50

@Antoni, informacja pojawiła się w Polityce 4 sierpnia 2015 r. także jest to sprawa świeżutka.
Nie wiadomo kto był pierwszy w tym miejscu. Może jest to w płatnej wersji Polityki ale ja nie mam zamiaru płacić za to, żeby się dowiedzieć ;-)

letnik

2015-08-13 17:27:21

Sytuacja Pana Jamroza jest mi bardzo dobrze znana pasieka pojawiła się na terenie Jaszczurowej kilka lat temu mimo próśb mieszkańców i letników co poskutkowało wniesieniem pozwu do sądu a na dzień dzisiejszy jest wyrok oparty na zeznaniach i opiniach biegłych sądowych.W artykule polityki nie jest przedstawiona prawda w tym temacie ale na szczęście opis całej sprawy jest w aktach sądowych .

Pozdrawiam
bardzo zadowolony letnik

Lukasz_Baniak

2015-08-13 20:12:48

@letnik, możesz nam przytoczyć kilka faktów? Jestem bardzo ciekawy. Dla mnie to duże zaskoczenie, że tak doświadczony pszczelarz mógł dopuścić się takich zaniedbań w odniesieniu do lokalizacji swojej pasieki.

letnik

2015-08-13 21:50:52

Jaszczurowa zgodnie z opinią biegłego jest przepszczelona ,okoliczni mieszkańcy prosili aby posadowił pasiekę w innym miejscu,pasieka powstała w bliskim sąsiedztwie domów i innych pasiek.To kilka faktów a jest ich więcej

Pozdrawiam
bardzo zadowolony letnik

letnik

2015-08-13 21:57:34

A to co zostało napisane w Polityce jest bardzo stronnicze i ciekawe dlaczego redaktor z Polityki nie rozmawiał z tymi wstrętnymi letnikami???????

Pozdrawiam
bardzo zadowolony letnik

letnik

2015-08-13 22:00:18

Jak widać brakło doświadczenia albo rozsądku.

Pozdrawiam
bardzo zadowolony letnik

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantus z miodem i migdałami

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową