Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria

Miód pachnący kwasem kefiru i z białą pianą na wierzchu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 11708

Zaloguj się aby obserwować temat

PortalPszczelarski.pl

2015-07-15 12:18:37

Za zgodą nadawcy, publikujemy pytanie jakie otrzymaliśmy wraz ze zdjęciami oraz odpowiedź specjalistki - pani Celiny Habryki.

P: "Zakupiłem 2 słoje miodu w sklepie zielarskim koło Siekierezady. Nie wiem czy można go spożyć bo jest dziwny śmierdzi kwasem kefiru a na wierzchu jakaś biała piana. Czegoś takiego nie widziałem mając 64 lata. Zapłaciłem 70zł.

Przesyłam zdjęcia zakupionego miodu w Cisnej koło Siekierezady. Pozdrawiam! Henryk."

O: "Czysta glukoza w postaci krystalicznej alfa-D-glukozy czy też monohydratów glukozy jest śnieżno biała. Miody mogą "pachnieć" kwasem, ponieważ zawierają bardzo dużo kwasów organicznych, a pH miodu wynosi 3,85-4,2.
Lista kwasów, jakie występują w miodzie, jest naprawdę pokaźna: bursztynowy, glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, mrówkowy, octowy, szczawiowy, masłowy, walerianowy i wiele innych. Od zawartości poszczególnych kwasów w dużej mierze uzależniony jest wartość smakowa różnych gatunków miodu. Na tej podstawie można też stwierdzić, na jakich pożytkach pszczoły zbierały nektar i pyłek. Jeśli miód jest niekwaśny, zapewne jest jeszcze niedojrzały. Jeśli jednak można w nim wyczuć podwyższoną kwasowość, jest to znak, że w miodzie zaczęły już zachodzić procesy fermentacyjne, a na jego powierzchni pojawiły się drobnoustroje.
Kwas mlekowy jest wytwarzany przy produkcji kefiru, więc w tym momencie istnieje możliwość, że tego kwasu jest więcej w danym słoiku. Naprawdę trudno odpowiedzieć coś widząc tylko ze zdjęcia, bo nawet może to być początek fermentacji. Nie za każdą fermentację odpowiadają drożdże, ponieważ za fermentację mlekową (ukwaszanie mleka, śmietany, kapusty, ogórków) odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego.
Pan napisał, że pachnie kefirem, ale nie napisał jak smakuje. Smak bardzo dużo by nam powiedział.

Dla przykładu miód nawłociowy ma posmak "cytrynowy" co wynika właśnie z nektaru kwiatów nawłoci."

P: "Dziękuję za informację o miodzie, nadmieniam że ma smak z cytryną a zapach kefiru - serwatki. Czy obecnie nadaje się do spożycia."

O: "Więc jest to miód w dużej mierze z nawłoci. Nawłoć również porasta polanki w lesie. Taki miód lubi fermentować, kwiaty nawłoci zawierają (podobno~ nie mam potwierdzenia fachowej literatury) duże ilości drożdżaków. Taki miód powinno się przechowywać w lodówce.
Pozdrawiam Celina"

Załączniki:

Miód pachnący kwasem kefiru i z białą pianą na wierzchu

mati

2015-07-15 13:59:30

taki jes zdatny a jak sie ktos boi to niech robi nalewke albo miod pitny z tego

Antoni

2015-07-15 14:52:22

Dla mnie to wygląda na nierówną krystalizację. W tym drugim słoiku już miód z ową pianką został moim zdaniem wybrany.

blondynekkrk

2015-07-16 10:02:47

Bardzo ciekawa rozmowa. Ja pewnie taki miód bym wywalił bo bałbym się, że coś z nim jest jednak nie tak. Może miód pitny to dobre rozwiązanie ale i tak bym pewnie ściągnął tę białą warstwę :) Ot tak, na wszelki wypadek :)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem