Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Od czego umierają pszczoły? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2998

Zaloguj się aby obserwować temat

arek

2015-07-08 21:26:41

Od czego umierają pszczoły?

factis

2015-07-08 21:54:27

Od mechanizacji rolnictwa, bezmyślnych, niedoświadczonych i nieoczytanych pszczelarzy, głupotę ludzką... wymieniać dalej?:)

blondynekkrk

2015-07-09 09:50:31

Znalazłem na stronie http://biqdata.pl/pszczoly bardzo ciekawą informację w tym temacie. Cytuję poniżej:

"Środek - imidaklopryd (Gaucho, Confidor, Imprimo)
Działanie na pszczoły:
Pogarsza pamięć pszczół, zaburza ich zachowania. U nowo wyklutych (wygryzionych) pszczół ma negatywny wpływ na rozwój systemu nerwowego i zdolność poruszania się.

Środek - tiametoksam (Cruiser, Actara)
Działanie na pszczoły:
Sprawia, że młode pszczoły gubią się w drodze powrotnej do ula po zbieraniu pokarmu. Powoduje pogorszenie pamięci węchowej, pogarsza pracę mózgu i jelit, skraca długość życia.

Środek - klotianidyna (Poncho, Cheyenne, Dantop, Santana)
Działanie na pszczoły:
Wywołuje spadek ilości oblotów w poszukiwaniu pokarmu i dłuższy czas ich trwania.

Środek - fipronil (Regent)
Działanie na pszczoły:
Pogarsza zdolność rozpoznawania zapachów, zmniejsza ich mobilność, zwiększa zużycie wody przez pszczoły, a młode pozbawia zdolności uczenia się.

Środek - chloropiryfos (Cresus, Exaq, Reldan)
Działanie na pszczoły:
Jest wysoce toksyczny dla pszczół. Negatywnie wpływa na wszystkie organy pszczół oraz zmniejsza aktywność pszczół.

Środek - cypermetryna (Demon WP, Raid, Cyper, Cynoff, Armour C, Signal)
Działanie na pszczoły:
Długotrwałe narażenie na niskie dawki źle wpływa na zdrowie całej pszczelej kolonii, a w szczególności na zdrowie larw.

Środek - deltametryna (Cresus, Decis, Deltagrain, Ecail, Keshet, Pearl Expert)
Działanie na pszczoły:
Obniża płodność pszczół, tempo wzrostu i ich rozwoju. Wpływa na zmniejszenie ilości oblotów w poszukiwaniu pokarmu i zdolność uczenia się pszczół."

mati

2015-07-10 17:11:20

no i jeszcze padajom od ruznych gryzoniow i ptakow

factis

2015-07-20 09:11:50

Wymienię więcej zatem. Trzeba dodać do tego GMO czy wandalizm. Ludzie potrafią być kompletnie bezmyślni. Najbardziej wkurza mnie to jak jeden z drugim przyjdzie i zniszczy ule. Nic z tego nie będzie miał ale zniszczy bo mu się nudziło. W takich momentach mam nadzieję, że pszczoły dają im popalić.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Jak uzyskać finansowanie projektu korzystając z platformy crowdfundingowej Polak Potrafi?

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Projekt Bzykająca Przyczepka

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie