Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Sposoby na ocienienie uli Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1596

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2015-07-06 07:35:27

koledzy, jakie macie sposoby na ocienienie uli? czy stawiacie ule bezposrednie pod rozlozystymi drzewami?

blondynekkrk

2015-07-06 15:53:45

Widziałem kilka miejsc, w których pszczelarze wykorzystują parasole, takie co są w knajpianych ogródkach. Nie wiem na ile to pomaga, ale na pewno w jakimś stopniu chroni ule z pszczołami przed słońcem.

michal1972

2015-07-06 20:11:36

1. Przenieść ule w zacienione miejsce.
2. Wykorzystać parasole lub inne konstrukcje cieniące.

Jeżeli chcesz ulżyć pszczołom to:
3. Wykorzystuj osiatkowane dennice.
4. Zrób odstęp między beleczkami a daszkiem.

blondynekkrk

2015-07-08 16:49:58

Jeszcze wyczytałem, że pszczelarze, którzy mają małe pasieki stacjonarne dają na daszki uli mokre ręczniki. A żeby wiatr je nie zerwał, nakładają na nie cegłówki.

factis

2015-07-08 21:32:11

Można wykorzystać domek dla pszczół lub pomalować daszki na biało. Dzięki temu promienie będą odbijały się od daszka, a on nie będzie absorbował ciepła.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll