Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa
Ukraiński miód i sprzęt pszczelarski w Polsce Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 9501Zaloguj się aby obserwować temat
Antoni
2015-06-30 09:00:24
Zauważyłem, że coraz częściej jest poruszany temat ukraińskiego miodu i sprzętu pszczelarskiego, który napływa do Polski. Co prawda zjawisko jest obserwowane wszędzie za granicą (import z biedniejszego do bogatszego kraju jest zawsze opłacalny) ale chyba nie aż na taką skalę. Już w zeszłym roku spotkałem w przychodni pszczelarza, który przyznał się, że sprzęt pszczelarski kupuje za granicą. Powiedział, że jest dużo tańszy. Co do gwarancji powiedział, że różnie z tym bywa i zwykle się nie opłaci przesyłać sprzętu do producenta lub importera, lepiej kupić nowy lub samemu kombinować z jego naprawą. Martwi mnie jednak głównie kwestia miodu z Ukrainy. Jest sprzedawany w Polsce za mniej niż 10 zł za słoik 0,9l. Stanowi to ogromną konkurencję dla nas, gdyż jest średnio o 2/3 tańszy od naszego. Kryzys na Ukrainie jeszcze bardziej wzmacnia ten trend. Mam wrażenie, że zależy im tylko na tym aby sprzedać, chociażby za bezcen. To niestety wykorzystują polscy przedsiębiorczy importerzy, zalewając nas "cudzym" miodem.
blondynekkrk
2015-06-30 09:49:07
Zauważyłem dużą liczbę ogłoszeń dotyczących miodu z Ukrainy w kilku największych serwisach ogłoszeniowych w Polsce, w tym też tego portalu. Jako konsumenta z jednej strony mnie to cieszy, a z drugiej strony martwi. Cieszy, bo niska cena miodu wyzwala konkurencję, martwi - bo wiem jacy są ludzie i jak coś jest tańsze to wezmą tańsze, a w tym przypadku na pewno nie lepsze. Od dawna się mówi, że ukraiński miód jest wirowany w często spartańskich warunkach, dlatego też jego jakość jest jaka jest. Cena jak najbardziej adekwatna do tego. Ale dużo się też słyszy, że takie gigantyczne firmy jak np. Sądecki Bartnik, bardzo dużo tego miodu importują do Polski. Później pojawia się informacja, że miód pochodzący z krajów unii i spoza unii... Mimo to uważam, że dobrze, że takie ogłoszenia czy wpisy na forach się pojawiają. Ludzie mają prawo do dokonywania wyboru. Cała nadzieja w tym, że polska brać pszczelarska będzie w stanie skutecznie konkurować i przedstawiać solidne i wiarygodne argumenty, które przekonają polskich konsumentów.
michal1972
2015-06-30 12:03:02
Jestem spokojny o to, że polskie produkty się obronią. U nas jest wyższa jakość i przystępna cena. Kto kupował tani miód, ten kupował z marketów (wiemy jaki on jest). Możemy narzekać na Ukraińców, że chcą zalać nasz rynek swoim miodem, ale my to samo robimy w stosunku do Niemców. Tak stety albo niestety działa globalizacja. I nic na to nie poradzimy. Trzeba by wprowadzić embargo na miód i sprzęt pszczelarski z Ukrainy, ale konsekwencje mogą być tego dla każdej strony bardzo poważne. Jestem wyjątkowo spokojny o to co się dzieje. Jeżeli narzekacie na problem ze zbytem miodu, to po prostu ogłoście się gdzieś albo napiszcie na forach. "Zasłonicie" tym samym ogłoszenia/wpisy innych. Nie wyobrażam sobie, żeby trzeba było wprowadzać jakieś drastyczne działania. Ba! Moim zdaniem nic nie trzeba robić w tej kwestii.
mati
2015-06-30 14:21:36
tzeba bronic polskiego miodu a nie dawac zarabiac ukraincom majom swuj rynek to niech se tam sprzedajom swuj badziew
michal-trabka
2015-06-30 16:02:08
Dużo tych ogłoszeń o miodzie z Ukrainy. W sumie to już nie tylko na tej stronie ale na wielu. Kiedyś tak nie było? Zmieniło się coś w prawie?
factis
2015-07-01 10:21:56
Jestem zły na to co się dzieje. Dlaczego nikt tego nie widzi, że Polska ma coraz więcej miodu zza granicy? Ktoś kupi miód w Polsce ale nie od polskiego pszczelarza czy nawet precyzyjniej - z polskiej pasieki, zatruje się, i już nigdy więcej nie kupi miodu - choćby najlepszego. Jestem za tym aby bojkotować firmy, które oficjalnie taki miód sprowadzają do Polski. Skoro nie chcą współpracować z nami, to niech nie mają klientów.
blondynekkrk
2015-07-01 17:23:35
@factis, pewnie że to jest beznadziejne. Ale pewnie podobnie o nas myślą Niemcy (jak to napisał michal1972). Ja tam tego ukraińskiego miodu nie kupię bo się najzwyczajniej boję. Mimo to pewnie już nie raz go jadłem, tyle że nie świadomy...
tomekatomek1999
2015-07-02 17:19:28
Czego się boicie? Że przypadnie klientom do gustu miód ukraiński? Wolne żarty! Dostarczamy dobry miód, który na pewno się obroni. Nie wydaje mi się, żeby jakaś interwencja Państwa musiała się tutaj pojawić, bo i po co? Widziałem na forum SPP Polanki, że część osób jest oburzonych, że na tym portalu pojawiają się ogłoszenia o sprzedaży miodu ukraińskiego. Jak dla mnie to dobrze, że nie jest prowadzona cenzura i nie są usuwane takie ogłoszenia. Musielibyśmy przyjąć ustrój komunistyczny i wrócić do starych czasów, żeby takie praktyki stosować.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1