Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Glistnik (jaskółcze ziele) na warrozę Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 15386

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2015-05-26 19:20:37

Znalazłem ciekawą informację na Facebooku Pasieki Smoleckiej nt. glistnika (jaskółczego ziela) i jego działaniu na warrozę. Może komuś się przyda albo może ktoś stosował:)

"Pasieka Smolecka leczy swoje pszczoły metodami ekologicznymi. Właśnie kwitnie glistnik, zwany również jaskółczym zielem. Żółty sok ze świeżo zerwanych łodyg stosowany był od dawna w medycynie ludowej jako wyśmienity lek na kurzajki. Glistnik swoje właściwości zawdzięcza ok 20 alkaloidom i wielu kwasom organicznym zawartym w soku tej rośliny.
Kilka dni temu nakosiliśmy sporo roślinek i teraz suszą się na strychu. Po wysuszeniu posłużą jako paliwo do podkurzacza jesienią. Dym z jaskółczego ziela jest zabójczy dla warrozy (pasożyt pszczoły) nie czyniąc szkody samym pszczołom."

i

"Jaskółcze ziele stosuje drugi sezon. Stosuje głównie do odymiania rojów po osadzeniu do ula lub odkładów po wygryzieniu czerwiu. Skuteczność oceniam wysoko, porównywalnie do apiwarolu. Oczywiście nie działa przy czerwiu zasklepionym tak jak i inne środki. Myślę że warto stosować zwłaszcza przy silnych rojach, z których jest możliwy późny pożytek np. nawłoć bo to metoda naturalna. Polecam bo pracy z suszenie niewiele a skuteczność wysoka."

wszczypkow

2015-08-07 00:52:45

Polecam artykuł na podobny temat: http://pasiekamichalow.weebly.com/medycyna-naturalna-w-leczeniu-choroacuteb-pszczoacute322.html
Myślę,że metody "naturalne " warte są propagowania.

Maras62

2015-10-25 20:23:49

Ja stosuję jaskółcze ziele na wiosnę i sierpień. Czy działa na warozzę? Wczoraj jeden pszczelarz powiedział mi ,że też odymia jaskółczym zielem.Więc w nowym sezonie popróbujemy.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę