Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Jak odróżnić miód wielokwiatowy z Polski od tego z Ukrainy? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 13044

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

czeslaw

2015-05-22 13:16:21

Mam pytanie do pszczelarzy: jak odróżnić miód wielokwiatowy pochodzący od pszczelarzy z Ukrainy w cenie 13zł za kilogram, od miodu wielokwiatowego pochodzącego rzekomo od pszczelarzy krakowskich w cenie 40zł za kilogram.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

blondynekkrk

2015-05-22 14:25:15

@czeslaw, sam częściowo odpowiedziałeś :) Po cenie przede wszystkim.

michal1972

2015-05-23 09:43:28

Nie do końca rozumiem pytanie. Jedną z obligatoryjnych kwestii, które muszą się pojawić na etykiecie jest miejsce pochodzenie miodu. Była o tym mowa gdzieś tutaj na forum, że trzeba podać kraj lub region pochodzenia produktu, np. Polska lub produkt polski.
Wskazuje się także (dla mieszanek miodów czyli gdy miód pochodzi z więcej niż jednego kraju) na etykiecie: Mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej, Mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej, Mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej oraz Mieszanka miodów niepochodzących z państw Unii Europejskiej.

czeslaw

2015-05-23 09:46:16

Jeżeli rożni się tylko ceną to wystarczy postawić puste ule, zarejestrować pasiekę i sprzedawać jako pszczelarz (bez pszczelarzenia) na Placu Wolnica i nie tylko - miód ukraiński jako polski.

michal1972

2015-05-23 09:48:27

A jak zweryfikować, że ktoś coś kombinował z miodem i że dany miód nie jest z Polski? Można przeprowadzić analizę pyłkową miodu. Miód z Polski będzie zawierał wyłącznie pyłki roślin występujących w Polsce. Miód z Ukrainy, będzie zawierał pyłki roślin występujących na Ukrainie. Oczywiście pod warunkiem, że tam nikt też nie kombinował.

Próbki do badań wysyła się do Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich, Zakład Pszczelnictwa IO.
Adres: ul.Kazimierska 2, 24-100 Puławy

michal1972

2015-05-23 09:51:13

@czeslaw, w tym rzecz, że zawsze znajdzie się ktoś, kto tak będzie próbował zarobić kilka groszy. Domyślam się czemu akurat na Kraków zwróciłeś uwagę. Pewnie dlatego, że kto jak kto, ale krakusi potrafią liczyć "dutki", podobnie z resztą jak górale. Oczywiście nie pochwalam takiego zachowania. Jedna taka czarna owca potrafi popsuć opinię wszystkim i skutecznie zniechęcić do zakupu miodu od innych, uczciwych pszczelarzy.

michal1972

2015-05-23 09:53:16

A żeby nie być gołosłownym, podobny temat poruszyłem tutaj: http://www.portalpszczelarski.pl/forum/produkty_pszczele/203/mieszanka_miodow_pochodzacych_z_panstw_czlonkowskich_unii_eu.html

Jestem wściekły, że takie buble prawne wciąż są w naszym systemie prawnym i nikt z tym nic nie robi.

marcin

2015-05-23 10:01:48

Pozwoliłem sobie zmienić nazwę tematu na precyzyjniejszą. Pozdrawiam!

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Puszysty omlet z bananami