Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

kumafos złoty środek na warrozę Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 21724

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

czeslaw

2015-05-17 11:25:47

Mam pytanie do kolegów pszczelarzy: czy słyszeliście o lekarstwie na warrozę o nazwie "kumafos" substancje rozprowadza jeden pan z Wrocławia, ja nabyłem ale bez receptury stosowania, zwróciłem się o przysłanie przepisu stosowania, ale zostałem odesłany do filmu Zdzisława Zieniewicza i odpowiedź że nie ponosi odpowiedzialności za błędy, brak wiedzy i głupotę innych

/post edytowany na pisemny wniosek strony/

blondynekkrk

2015-05-17 18:37:56

Ja pierwsze słyszę o czymś takim ale nie jestem pszczelarzem... :) Mimo to, jak zainteresowałem się tematem, to znalazłem filmik o zwalczaniu warrozy Coca-Colą. Podrzucam link do tego tematu.

http://www.portalpszczelarski.pl/forum/choroby-_zagrozenia_i_ochrona_pszczol/590/zwalczanie_warrozy_coca-cola.html

Lukasz_Baniak

2015-05-18 16:59:46

@czeslaw, niestety nie mogę Ci nic odpowiedzieć. Niestety o kumafosie nie słyszałem.

Dziwię się troszkę, że zostałeś "odprawiony z kwitkiem". Wydaje mi się, że osobie która rozprowadza taki lek powinno też zależeć na "klienteli".

czeslaw

2015-05-19 12:45:16

Antoni

2015-05-19 15:59:54

Kumafos to insektycyd - substancja chemiczna do zwalczania szkodników. Tyle co wyczytałem, to ciało stałem, praktycznie nierozpuszczalne w wodzie. Ulega hydrolizie w warunkach zasadowych.

Kumafos służy do zwalczania poza roztoczami Varroa Destructor także m.in. muchy, kleszcze, wszy.

Kumafos ma różne nazwy handlowe. Możemy wyróżnić m.in.: Perizin, Agridip, Asunthol, Asuntol, Meldane, Muscatox, Umbethion, Co-Ral, Bay 21, Baymix, Dilice, Resistox, Suntol, Negashunt.

Antoni

2015-05-19 16:04:07

blondynekkrk

2015-05-20 11:15:31

Znalazłem anglojęzyczną stronkę, na której szczegółowo jest opisany kumafos (ang. coumaphos). Jak ktoś by miał możliwość przetłumaczenia tego, to byłoby ekstra:)

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/coumaphos

Maras62

2015-10-25 20:28:28

Od 26 minuty fimik o stosowaniu kumafosu.Opinie różne , podobnie , jak z innymi lekami.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem