Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

kumafos złoty środek na warrozę Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 21891

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

czeslaw

2015-05-17 11:25:47

Mam pytanie do kolegów pszczelarzy: czy słyszeliście o lekarstwie na warrozę o nazwie "kumafos" substancje rozprowadza jeden pan z Wrocławia, ja nabyłem ale bez receptury stosowania, zwróciłem się o przysłanie przepisu stosowania, ale zostałem odesłany do filmu Zdzisława Zieniewicza i odpowiedź że nie ponosi odpowiedzialności za błędy, brak wiedzy i głupotę innych

/post edytowany na pisemny wniosek strony/

blondynekkrk

2015-05-17 18:37:56

Ja pierwsze słyszę o czymś takim ale nie jestem pszczelarzem... :) Mimo to, jak zainteresowałem się tematem, to znalazłem filmik o zwalczaniu warrozy Coca-Colą. Podrzucam link do tego tematu.

http://www.portalpszczelarski.pl/forum/choroby-_zagrozenia_i_ochrona_pszczol/590/zwalczanie_warrozy_coca-cola.html

Lukasz_Baniak

2015-05-18 16:59:46

@czeslaw, niestety nie mogę Ci nic odpowiedzieć. Niestety o kumafosie nie słyszałem.

Dziwię się troszkę, że zostałeś "odprawiony z kwitkiem". Wydaje mi się, że osobie która rozprowadza taki lek powinno też zależeć na "klienteli".

czeslaw

2015-05-19 12:45:16

Antoni

2015-05-19 15:59:54

Kumafos to insektycyd - substancja chemiczna do zwalczania szkodników. Tyle co wyczytałem, to ciało stałem, praktycznie nierozpuszczalne w wodzie. Ulega hydrolizie w warunkach zasadowych.

Kumafos służy do zwalczania poza roztoczami Varroa Destructor także m.in. muchy, kleszcze, wszy.

Kumafos ma różne nazwy handlowe. Możemy wyróżnić m.in.: Perizin, Agridip, Asunthol, Asuntol, Meldane, Muscatox, Umbethion, Co-Ral, Bay 21, Baymix, Dilice, Resistox, Suntol, Negashunt.

Antoni

2015-05-19 16:04:07

blondynekkrk

2015-05-20 11:15:31

Znalazłem anglojęzyczną stronkę, na której szczegółowo jest opisany kumafos (ang. coumaphos). Jak ktoś by miał możliwość przetłumaczenia tego, to byłoby ekstra:)

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/coumaphos

Maras62

2015-10-25 20:28:28

Od 26 minuty fimik o stosowaniu kumafosu.Opinie różne , podobnie , jak z innymi lekami.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek