Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Koniec pszczół nadleśnictwo Lubartów Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1816

Zaloguj się aby obserwować temat

jk48

2015-05-08 19:49:38

Nadleśnictwo zaczęło opryski przeciwko chrabąszczowi nikotyninami Opryski mają potrwać miesiąc. Co mają robić pszczelarze z tego rejonu?

blondynekkrk

2015-05-09 07:57:37

A co to są nikotyniny że tak skorzystam z okazji i dopytam?

michal1972

2015-05-11 11:55:04

Z tego co wyczytałem, zabiegi mają potrwać do końca maja 2015 i mają być przeprowadzone środkiem "MOSPILAN20 SP przy użyciu adiuwantu IKAR 95 EC".

MOSPILAN20 SP nie jest szkodliwy dla pszczół. IKAR 95 EC został sklasyfikowany jako "pozostałe" więc też w mojej ocenie nie ma większego wpływu na pszczoły.

Jakby to jednak ode mnie zależało, to ja bym pszczoły przeniósł poza obszar oprysków. Nadleśnictwo zakazało wszak wstępu do lasu a do pszczół trzeba przecież zaglądać.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie